Flädersirap

Svartrönssirap tillhör de älskade delikatesserna, där hemmagjord variant är ännu mer eftertraktad. Vi kan använda den i lemonader eller när vi bakar sockerkaka. Det spelar ingen roll hur många liter vi tillverkar.
Ingredienser du behöver
30 blommor av svart fläder
2 kg strösocker
50 g citronsyra
3 ekologiska citroner
2 l vatten
Steg-för-steg instruktioner
Vi befriar fläderblommorna från små insekter genom att försiktigt skaka dem. Därefter kokar vi vatten, låter det svalna och häller det över blommorna.
Vi blandar i saften från en citron och två citroner skurna i skivor. Sedan tillsätter vi citronsyra och låter blandningen dra i 24 timmar.
Efter denna tid filtrerar vi vätskan genom en duk eller gasbind, tillsätter socker och värmer upp den i en kastrull. Rör om då och då och när sockret har lösts upp, häller vi sirapen på flaskor.
Sirapen är avsedd för snabb konsumtion och förvaras i kylskåp. Vi kan även hälla den på konserveringsburkar, stänga dem med lock och sterilera i 20 minuter vid en temperatur av 85 °C.
Ytterligare information om receptet Flädersirap
Flädersirap är en populär naturlig dryck, gjord av fläderblommor (Sambucus nigra). Denna sirap stoltserar med sin uppfriskande smak och aromatiska doft, som är typisk för vår- och sommarmånaderna. Fläderblommorna plockas vanligtvis i början av blomningen och bearbetas sedan med socker och vatten. Sirapen är populär inte bara som en uppfriskande läskedryck, utan också som en ingrediens i cocktails eller desserter. Flädersirap är dessutom känd för sina hälsofördelar, inklusive stöd för immunförsvaret och lindring av förkylningssymtom.