Nötkräm

Nötter är en dryck som är tillverkad av omogna valnötter, på samma sätt som mandelvatten. Våra ffarmödrar och mormödrar använde den för att behandla magproblem efter...
Ingredienser du behöver
24 nötter
15 g hel kanel
8 g nejlika
4 g muskotblomma (eller muskotnöt)
1 l vodka (konjak eller plommonbrännvin)
0,5 kg socker
lite vatten
Steg-för-steg instruktioner
Nötterna skördas senast den 24 juni, så att de inte får hårda skal.
Vi skär dem i tunna skivor, tillsätter kanel, kryddnejlika, muskotnöt och alkohol, och sedan lägger vi dem i en femlitersflaska under cellofan.
Vi knyter cellofanet och ställer burken i solljus. Ibland skakar vi flaskan. Efter sex veckor silar vi.
Vi kokar socker med en liten mängd vatten och tar bort det uppstående skummet.
När det har svalnat blandar vi sockerlösningen med den filtrerade nötsextrakten.
Ju längre det får stå, desto mer gynnsamt är det. Det hjälper mycket vid magproblem.
Ytterligare information om receptet Nötkräm
Nötlikör är en traditionell tjeckisk likör som tillverkas genom att macerera gröna nötter i alkohol, ofta kompletterad med socker och kryddor. Denna läckra dryck har en karakteristisk mörk färg och en uttalad smak som förändras med åren av lagring. Nötlikör serveras vanligtvis som en digestif efter måltiden eller vid olika fester. Den är känd för sina medicinska egenskaper och är också populär som en hemlagad produkt som ofta överförs från generation till generation. Denna delikatess är en symbol för tjeckisk traditionell gastronomi.