Gratinerad aubergine med parmesan

Recept på gratinerad aubergine med parmesan kan fungera som en snack, lätt lunch eller snabb middag. Det kommer framförallt att glädja älskare av grönsaksrätter och vegetarianer, men enligt lantliga rekommendationer bör man åtminstone en gång i veckan avstå från kött, så receptet på gratinerad aubergine med parmesan utgör också en utmärkt möjlighet att ta detta steg. Med aubergine är det ofta ett problem att den innehåller mycket vatten och beter sig som en svamp, vilket kan göra att den blir en efemär ful massa. Därför är det lämpligt att låta auberginen vätska ur, få ut överskottsvattnet och sedan snabbt grilla den en stund. Först då kan man perfekt gratinera auberginen.
Receptet på gratinerad aubergine med parmesan kan varieras på många sätt. Ett annat populärt sätt att gratinera aubergine är med tomater och ost eller med köttfärs och mozzarella.
Ingredienser du behöver
1 aubergine
100 ml olivolja
1 klyfta vitlök
50 g parmesan
300 g krossade tomater på burk
1 tesked salt
2 kvistar färsk oregano
Steg-för-steg instruktioner
Tvätta den stora auberginen och skär den i skivor med en diameter på cirka en halv centimeter. Salta den och lägg den på en kökshandduk så att överflödigt vatten rinner ut. Det tar cirka 15 minuter. Torka sedan av den.
Häll nu olja i en mindre skål och tillsätt en skivad vitlöksklyfta. Pensla auberginen med denna vitlöksolja. Lägg den genast på grillen eller en het grillpanna.
Ta en ugnsform, häll hälften av tomaterna från burken i botten, lägg hälften av de grillade auberginerna över och hälften av den rivna parmesanosten. Och på det lägger du de kvarvarande tomaterna, de återstående auberginerna och resten av parmesanosten.
Förvärm ugnen till 190 °C. Grädda i 20 minuter. Servera med oregano blad, bröd och till exempel med vitt vin.
Ytterligare information om receptet Gratinerad aubergine med parmesan
Gratinerad aubergine med parmesan är en läcker italiensk rätt som kombinerar lager av mjuk aubergine, kryddig tomatsås och smält ost. Denna maträtt är känd som "Parmigiana di Melanzane" och är populär för sin rika smak och enkla ingredienser. Auberginen skärs först i skivor, salta och får stå för att bli av med vattnet. Därefter paneras den i mjöl och friteras eller grillas. Följande lager läggs med ost, tomatsås och basilika. Resultatet gratineras i ugnen för att smakerna ska förenas och få en krispig skorpa på ytan.