Kaka

En kaka av specifik form, som vi alla känner väl, är inte bara populär i Tjeckien utan även i Polen, Österrike och på Slovakien, de känner väl till sockerkakan. Många tjecker kan inte föreställa sig en söndag eller ett besök hos mormor utan den, våra mormödrar har bakat efter ett och samma recept i många år.
Ingredienser du behöver
4 ägg
25 dkg socker
40 dkg vetemjöl
17,5 dkg smör
1 mugg mjölk
1 bakpulver
kakao
Steg-för-steg instruktioner
Då skulle de knappt kunna föreställa sig vad som idag skulle tillsättas i sockerkakan, från nötter till kefir, pudding och äpplen till zucchini. Täckning med choklad, citron- eller äggvita glasyr, riven, jäst eller muggkaka, åtminstone har formen över smaker och länder förblivit densamma. Jag vet inte om det står någonstans hur en klassisk tjeckisk sockerkaka ska se ut eller smaka, men jag vet att min mormors alltid var den bästa.
Därför letade jag reda på receptet från min mormor, och till slut mindes jag även att mormor alltid gjorde något annorlunda, drog ner lite här och lade till lite där. Så receptet kan vara vilket som helst, men endast från mormor, de hade sina tricks för att just deras sockerkaka skulle vara den bästa för barnbarnen. Jag provade mormors recept och det blev bra, sockerkakan var god men inte exakt så som mormor gjorde den.
Varje sockerkaka görs på sitt sätt, i varje läggs något annat. Jag utgår från detta recept och hur mormor gjorde det, igen gjorde alla på sitt sätt. Den är mindre söt så den som gillar sötade kan tillsätta socker, om du blandar degen i en maskin, räcker det att lägga allt i skålen och sätta på.
Om du som jag väljer den manuella metoden, knäck alla 4 ägg i en skål och tillsätt socker. Vispa äggen med sockret till ett skum, tillsätt mjölken, blanda mjölet med bakpulvret och lägg i blandningen, till sist rör ner det smälta smöret. Separera en del av degen i en skål och blanda med kakao, i degen kan vi tillsätta nötter, kokos, chokladbitar, det går också att färga med livsmedelsfärger. I en smord och bröad form lägger vi en del av den ljusa degen ovanpå degen med kakao och sist resten av den ljusa. Grädda i en förvärmd ugn på 160 °C i cirka 2 timmar tills den fått en gyllene färg, stick en tandpetare i den gräddade sockerkakan, om tandpetaren kommer ut ren drar vi ut sockerkakan ur ugnen och låter den svalna. När den har svalnat vänder vi den ur formen på en talrik eller ett fat, pudrar med florsocker och så är den klar.
Ytterligare information om receptet Kaka
Bábovka är en traditionell tjeckisk bakelse, känd för sin luftiga och fuktiga struktur. Denna söta delikatess bereds ofta av en blandning av vetemjöl, socker, ägg och smör. Bábovka kännetecknas av sin form tack vare den speciella formen den grillas i. Det finns många varianter, som till exempel marmorbábovka, där kakao tillsätts i en del av degen, vilket skapar ett intressant mönster. Denna bakelse serveras vanligtvis med kaffe eller te och är ett idealiskt val för familjesammankomster eller festliga tillfällen.