Plommon-och-poppemunkar

Plommon-och-poppemunkar
Förberedelsetid: 30 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Portioner: 3

I en skål häller vi i mjölet och saltet, rör om ordentligt, och gör en grop i mitten. I den smular vi ner jästen, tillsätter vaniljsocker och häller allt med lite ljummet vatten.

Ingredienser du behöver

400 g vetemjöl (+ till utbakning)
1 vaniljsocker
21 g färsk jäst (1/2 kub)
240 ml vatten (efter behov)
plommon
vallmofyllning (färdig)
1 nypa salt
Till ytan
florsocker
smör
Frivilligt
gräddfil
hård keso
malen vallmo
malen kanel

Steg-för-steg instruktioner

I skålen häller vi i mjölet och saltet, blandar allt och gör en grop i mitten. I den smular vi ner jästen, strör över vaniljsocker och häller i lite ljummet vatten. I denna grop blandar vi försiktigt så att det bildas en tunn smet och låter surdegen börja jäsa.

Därefter tillsätter vi resten av det ljumma vattnet och knådar tills vi får en slät och elastisk deg. Vi låter den jäsa på en varm plats under en kökshandduk tills volymen har fördubblats.

Degen bearbetas igen och på ett mjölat bord delar vi den i 12 till 14 delar, som vi fyller med plommon och vallmo.

Om plommonen är stora räcker det med en halva, och den andra halvan ersätter vi med en klick vallmonfyllning. Om vi har små plommon skär vi ett snitt, tar ut kärnan och lägger lite vallmonfyllning i det uppkomna utrymmet.

Vi stänger knedlikarna noggrant och låter dem jäsa en stund till (ungefär 5-8 minuter) på en mjölad yta.

Efter jäsningen lägger vi knedlikarna i en kastrull med kokande vatten, rör försiktigt en gång under kokningen och kokar i ungefär 5 minuter.

Som test kan vi ta ut en knedlik och sticka den med gafflar för att kontrollera om degen är färdigkokt. Därefter tar vi ut alla knedlikar med en sikt och piercar dem genast så att ångan kan undkomma, vilket annars kan få dem att sjunka.

Knedlikarna i skålen strös med socker eller hälls med smält smör så att de inte klibbar ihop.

Vi serverar dem med smält smör eller gräddfil, med hård eller Olešnice-keso, strödda med vallmo, kanel eller socker. Kort sagt, efter varje smaks preferens.

Ytterligare information om receptet Plommon-och-poppemunkar

Plommon-och valnöts dumplings är en traditionell tjeckisk maträtt som förenar söta och salta smaker. Huvudingredienserna är färska plommon och malen valnöt, som ger dessa dumplings en unik smak och doft. Degen bereds vanligtvis av potatis eller mjöl och är fylld med plommonkompott. De serveras ofta strödda med valnötter och socker, eventuellt överhällda med smör. Denna läckra efterrätt vinner hjärtan hos många matälskare och är särskilt populär under sommarmånaderna, när plommonsäsongen är.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 3.5/5 (25 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: För barn
Tag: málesteapmi, beaivemális, mállásat, geassereseptat, biergokeahtes borramušat, gáibideaddji, søt borramušat, njuoskkadeapmi, plommat, šaddodulmppat

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Plommon-och-poppemunkar.

Lägg till kommentar