Jäsdegsplättar

I en större kastrull häller vi mjölk som vi kort värmer upp, så att vi sedan kan ta lite av den i en kopp. Där i tillsätter vi jäst och lite socker och gör en deg.
Ingredienser du behöver
för pensling marmelad
efter behov frukt
grädde
fett för stekning
keso
deg 1 l mjölk
2 st ägg
700 g vetemjöl
1/2 kub jäst
1 g salt
2 matskedar smör
2 matskedar socker
Steg-för-steg instruktioner
Till mjölken i grytan tillsätter vi ägg, smör, socker och en nypa salt. Allt vispas ihop med en visp. Gradvis blandar vi i mjölet, följt av surdegen, och vispar till en jämn smet. Vi fortsätter så länge tills degen är slät. Denna blandade deg täcker vi med en kökshandduk och låter jäsa på en varm plats tills degen har blivit dubbel storlek.
Vi smörjer pannan med en bit fett och gräddar pannkakorna en efter en.
De färdiga pannkakorna smetar vi med sylt. Vi kan dekorera dem med vispgrädde och bitar av frukt.
Ytterligare information om receptet Jäsdegsplättar
Plättar av jäst deg är en populär maträtt i den tjeckiska och slovakiska köket. Denna delikatess tillverkas av en lätt jäst deg som får jäsa för att bli luftig och mjuk. Plättarna steks vanligtvis i pannan till gyllenbruna och serveras med olika tillbehör, såsom sylt, keso eller färsk frukt. De är ett utmärkt val till frukost eller som efterrätt och glädjer både vuxna och barn. Deras tillagning är enkel och snabb, vilket gör dem till en favoritmåltid i många hem.