Äppelstrudel

Äppelstrudel
Förberedelsetid: 20 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
Portioner: 2

I en skål blandar vi mjölet, bakpulvret och en nypa salt, och gör en grop. I den häller vi keso, ägg, socker och vinäger. Det mjuka smöret delar vi…

Ingredienser du behöver

Deg

400 g vetemjöl
120 g smör
250 g kvarg i förpackning
1 ägg
50 g socker
2 matskedar ättika
1 bakpulver

Fyllning
1,2 kg skalade äpplen
100 g ströbröd
50 g smör
40 g majsstärkelse
40 g vaniljsocker
40 ml rom
10 ml citronsaft
1-2 teskedar kanel

20 g smör och 20 ml rom för pensling

Steg-för-steg instruktioner

I en skål blandar vi mjölet, bakpulvret och en nypa salt, och gör sedan en grop i de torra ingredienserna. I den lägger vi kvarken, ägget, sockret och ättikan. Vi sprider det mjuka smöret runtom. Med händerna formar vi en slät och elastisk deg som vi sedan placerar i kylskåpet i en timme.

I smör rostar vi brödet till gyllene färg och låter det sedan svalna. Vi skär äpplena i tunna skivor och blandar dem med det rostade brödet, stärkelsen, kanelen, sockret, citronsaften och rommen.

Den utkavlade degen delar vi i två delar. Varje del kavlar vi ut till en tunn rektangel. På varje platta lägger vi hälften av fyllningen. Vi viker kanterna inåt så att fyllningen inte läcker ut. Därefter rullar vi strudeln och försiktigt flyttar den till en plåt klädd med bakpapper.

Vi gräddar i cirka 40 minuter vid 180°C. När den är klar penslar vi den med smält smör blandat med rom. Låt den svalna och pudra med socker. Den serveras bäst med glass, jag gillar den med valnötter.

Ytterligare information om receptet Äppelstrudel

Äppelpaj är en traditionell dessert som härstammar från Centraleuropa, främst från Österrike och Tjeckien. Den är gjord av tunt bakverk som är fyllt med söta äpplen, russin, kanel och socker. Efter gräddning får pajen en gyllene färg och en krispig skorpa, medan insidan är saftig och aromatisk. Den serveras ofta varm, pudrad med socker och med gräddfil eller vaniljglass. Äppelpaj är en populär delikatess på familjefester och högtidliga bord.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 5.0/5 (25 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Bakverk
Tag: friddjabeaivi / sotnabeaivi, dábálaš beaivi, čeahkka, čoarbbealli, dessertat, njálggis, čakča, gáibideaddji, gáibideaddji, mánáidfeasta, eappelat, feasttat ja ávvudeamit, strudeallat

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Äppelstrudel.

Lägg till kommentar