Aprikoskaka med smuldeg

Att förbereda en fin och fluffig aprikospaj är enkelt och snabbt. Typen av frukt kan vi ändra beroende på våra preferenser eller aktuella smak, men doftande…
Ingredienser du behöver
Deg
300 g vetemjöl (typ "poligrovt" mjöl)
180 g strösocker
250 ml mjölk
4 matskedar olja
1 bakpulver
2 ägg
Frukt
300-400 g aprikoser
Smuldeg
40-50 g strösocker
80 g grovt mjöl
50 g smör
Vidare behöver vi
smör (till smörjning av plåten)
grov mjöl (till att strö över plåten)
Steg-för-steg instruktioner
Blanda noga ägg, mjölk, olja och socker i en större skål.
I en annan skål blandar vi mjölet med bakpulver.
Tillsätt mjölblandningen gradvis och rör om tills degen går ihop. Den ska ha en flytande konsistens.
Häll degen på en plåt som vi tidigare har smort med fett och strödd med mjöl, eller bred ut den jämnt så att lagret blir jämnt över hela ytan.
Sköljda och urkärnade aprikoser skärs i fjärdedelar och läggs ut över degen.
Förbered smuldeg genom att skära det mjuka smöret i bitar och blanda det med mjölet och sockret med händerna.
Strö den färdiga smuldegen över degen och grädda i en förvärmd ugn vid 180 °C i cirka 20 minuter.
När den har svalnat kan vi strö över socker.
Ytterligare information om receptet Aprikoskaka med smuldeg
Aprikoskaka med smuldeg är en populär läckerhet som förenar sötman hos saftiga aprikoser med den krispiga smuldegen. Kakan har en mjuk och fin deg, som perfekt kompletteras av den uppfriskande smaken av aprikoser, som ger den en tydlig orange färg. Smuldegen av smör, mjöl och socker skapar ett läckert krispigt lager på ytan som står i härlig kontrast till den mjuka degen. Denna kaka är ett utmärkt val för familjefester eller som dessert till eftermiddagste.