Enkel svampgryta

Recept på stuvad oxfilé hör till de största nöjena som inhemska gäster unnar sig. Stuvad oxfilé behöver inte vara bara ett recept som är långt som en telefonsökning. Det kan vara en ganska enkel maträtt som du kan trolla fram på ett ögonblick, så att du kan njuta av en fantastisk delikatess så snabbt som möjligt. Receptet på stuvad oxfilé är visserligen namngivet efter köttdetaljen oxfilé, men det är varken nödvändigt eller ens önskvärt att använda en annan typ av nötkött för stuvad oxfilé. Oxfilé kan ersättas med till exempel oxens bakdel, ytterlår, entrecôte, skrufor eller rund bog, som ibland kallas falsk oxfilé. Stuvad oxfilé kommer nämligen att ha en rikare smak tack vare det större innehållet av kollagen. När det gäller köttet är det också mycket viktigt att det är insaltat. Du kommer själv att se på tallriken att det lönade sig. Receptet på enkel stuvad oxfilé hittar du just här.
Ingredienser du behöver
4 skivor ryggbiff
1 morot
1 persilja
1 liten selleri
olja
salt
peppar
lagerblad
kryddpeppar
buljong efter behov
1 deciliter grädde
1 matsked majsstärkelse
Steg-för-steg instruktioner
Biffarna rensar vi först, sedan banka vi dem, snittar i kanterna och saltar. På en het panna steker vi dem hastigt i olja.
Vi tar ut köttet och steker i fettet som blev kvar tärnad (eller grovriven) grönska och lök.
Vi flyttar över till en ugnsform, häller på den förberedda buljongen. Sedan tillsätter vi kryddorna (bäst i en påse så att de lätt kan tas ut) och täcker över och kokar i ugnen tills det blir mjukt.
Biffarna, som har mjuknat och blivit ömma, tar vi ut, tar även ut kryddorna och mixar grönsakerna.
Vid behov tillsätter vi buljong och tjocknar med majsstärkelse som vi låter koka upp.
Vi tillsätter grädden, låter koka upp igen, smaksätter med citronsaft och lägger i köttet i såsen så att det blir varmt.
Vi serverar med ångat bröd.
Ytterligare information om receptet Enkel svampgryta
Enkel svampsås är en traditionell tjeckisk rätt som består av nötkött marinerat i grönsaker och kryddor. Efter marineringen steks köttet och därefter sjuds det med rotfrukter tills det är mört. Såsen tjockas med grädde och smakas av med citron och socker. Den serveras med bulgursnumme eller potatisdumplings. Detta recept är uppskattat för sin milda och balanserade smak som påminner om hemlagad mat. Det är en idealisk rätt för festliga tillfällen såväl som vanliga familjeluncher.