Inlagd gurka

Till sommaren hör inläggning. Man inlägger frukt, grönsaker m.m.
Ingredienser du behöver
10 st **lagerblad**
3,5 l **vatten**
500 g **strösocker**
160 g **salt**
10 st **kryddpeppar - hela korn**
läggning 1,5 l **ättika**
50 korn **sukralos**
5 st **nejlikor**
20 st **svartpeppar - hela korn**
Steg-för-steg instruktioner
Idag ska vi göra ättikslag för gurkor. Vi plockar gurkorna i trädgården, rengör dem och sköljer dem noggrant.
Vi förbereder bitar av morötter, lök, dill, kryddor m.m. När burkarna är fyllda med gurkor (burkarna och locken ska tvättas noggrant) lägger vi i bitar av grönsaker och kryddor som ovan. Vi häller på ättikslaget som vi nu ska förbereda.
I en stor kastrull sätter vi vatten att koka (se ingredienser). Vi tillsätter socker, sötningsmedel och kryddor. Vi saltar och tillsätter ättika. Rör om under tiden. Vi kokar i cirka tjugo minuter.
Sedan häller vi det färdiga ättikslaget i burkarna. Vi sätter på locken och steriliserar. Ättikslaget är väldigt gott.
Ytterligare information om receptet Inlagd gurka
Inläggning för gurkor är en nyckelingrediens vid inläggning av gurkor för vintern. Traditionellt består den av vatten, ättika, socker och salt, vilket skapar den karaktäristiska sura smaken som gurkorna suger åt sig. Förutom grundläggande ingredienser är det vanligt att tillsätta senapsfrön, dill, lagerblad och vitlök för extra arom och smak. Vissa människor tillsätter även svartpeppar eller heta chili för en kryddigare variant. Inlägget kokas kort och hälls sedan över gurkorna i konserveringsburken, som sedan stängs tätt och steriliseras. Rätt inläggning är därför grunden för krispiga och smakfulla inlagda gurkor.