Fläskfettspannkakor

Dessa små korpusar doftar, har en gyllene färg och en krispig struktur, vilket gör att familjemedlemmarna otåligt håller sina förberedda tallrikar i händerna så snart ugnen öppnas. Fläskfett...
Ingredienser du behöver
120 g fläskflott
500 g vetemjöl
180 g svål
125 ml mjölk (eller mer, efter behov)
20 g jäst
1 ägg
1 nypa socker (för jäsning)
2 jämna teskedar salt (ungefär 10 g)
malen svartpeppar
2 matskedar vitt vin (inte nödvändigt)
1 ägg för pensling
För att strö på
grovt salt
krossad kummin
Steg-för-steg instruktioner
Plåten täcker vi med bakplåtspapper.
Vi gör en jästdeg. I en skål häller vi varmt mjölk, tillsätter krossad jäst, en nypa socker och två matskedar mjöl (ur den avmätta mängden). Allt blandas väl och får stå på en varm plats så att jästen ska jäsa.
Fläskfettet skär vi i små bitar.
I en skål lägger vi sigt mjöl, bitar av fläskfett, salt och peppar.
Vi blandar i den jästa degen, ägget, hackat fläskfett och vin (om någon inte vill kan de bara använda vatten). Allt bearbetas väl tills en smidig deg bildas, som vi täcker med en handduk och låter jäsa ordentligt, ungefär en timme.
Av degen formar vi bollar, eller så kan vi kavla ut den och stansa ut cirklar. Dessa bollar lägger vi med större mellanrum på plåten klädd med bakplåtspapper. Vi plattade bollarna med handflatan till plattor, eller så kan vi trycka dem med ett rivjärn för potatis till sallad, vilket ger oss också dekorerade plattor.
På alla plattor penslar vi vispat ägg, strör grovt salt och krossad kummin över dem. Sedan sätter vi dem i en förvärmd ugn på 190 °C och gräddar dem tills de får en gyllene färg.
Ytterligare information om receptet Fläskfettspannkakor
Fläskörer är en traditionell tjeckisk delikatess som du kommer att älska vid första smaken. De är gjorda av vetemjöl, potatis och fläskör som ger degen en oemotståndlig smak. Den inledande processen innefattar att förbereda degen, som sedan formas till platta kakor. Dessa steks i panna tills de blir gyllenbruna, vilket ger dem en krispig yta. Kakor serveras varma, ofta med surkål eller vitlök. Passande som snacks eller som tillbehör till kött, fläskör kakor utgör en välsmakande del av den tjeckiska matkulturen.