Hemgjorda bullar

Hemgjorda bullar och deras recept är enklare än du tror. Dessa hemgjorda bullar kommer att fängsla dig så mycket att du hellre gör en dubbel sats direkt. De som blir över kan du lägga i ugnen, och du kan också frysa den jästa, obakade degen och baka den efter upptining. Hemgjorda bullar glädjer också i den meningen att du slipper betala för bröd i affärerna, som ständigt blir dyrare. Dessutom får du garanterad kvalitet som går genom dina händer, så du kan vara säker. Hemgjorda bullar och deras recept just här.
Ingredienser du behöver
500 g vetemjöl
1 och 1/2 tesked torrjäst
300 ml mjölk
2 matskedar smält smör
1 tesked salt
1 st äggula
1 st ägg för pensling
vallmo, grovsalt eller frön för topping
Steg-för-steg instruktioner
Först ska du börja med surdegen. Värm mjölken i en kastrull så att den bara är ljummen. Varm mjölk dödar nämligen jästen. Häll 100 ml mjölk i en skål, tillsätt torrjäst, 1 tesked socker, rör om noggrant och låt stå i 10 minuter.
Sikta därefter mjölet i skålen, knäck i äggulan, tillsätt salt, smör och häll i de återstående 200 ml mjölk. Slutligen tillsätt surdegen.
Rör om ordentligt med en slev och häll sedan ut degen på en bänk och knåda den. Antingen för hand eller med en köksmaskin. Degen ska vara riktigt välbearbetad. Den ska vara glansig och slät och inte klibba fast vid bänken.
Efter knådningen, lägg tillbaka degen i skålen och täck den. Låt den jäsa i rumstemperatur i en timme.
Efter den tiden, dela degen i 10 till 12 lika stora bitar och forma tre strängar av varje bit, som du flätar ihop till en fläta.
Placera bullarna på en plåt så att de inte rör vid varandra och låt dem jäsa i cirka en halv timme. Pensla dem sedan med ett ägg blandat med en matsked kallt vatten. Och tillsätt slutligen något som du tycker om – vallmo, salt, olika frön…
Förvärm ugnen till 180 °C och baka i ungefär 15 minuter. Om de mörknar för snabbt, sänk temperaturen. Smaklig måltid efter att de har kallnat.
Ytterligare information om receptet Hemgjorda bullar
Hembakade bullar är utmärkt bakverk som glädjer smaklökarna och hjärtat hos varje gourmand. Förberedelsen börjar med att bearbeta degen av mjöl, jäst, vatten och salt. Efter att degen har knådats och jäst delas den upp i enskilda bitar som formas till prydliga bullar. De bästa resultaten uppnås genom att baka på högre temperatur, vilket gör att bullarna får en krispig skorpa och ett mjukt inre. Deras doft sprider sig över hela huset och lockar till omedelbar konsumtion. De passar utmärkt som tillbehör till soppor, sallader eller till frukost med smör och sylt.