Hemgjord fransk baguette

Tycker du också att allt i affärerna är dyrt, inklusive bakverk vars priser vi inte har brytt oss om på åratal? Nu är allt annorlunda. Många människor bakar färskt hembakat bröd hemma själva, eftersom det är en relativt enkel och doftande aktivitet. Och om du skulle gå för att köpa en äkta fransk baguette, skulle du behöva ta fram något i närheten av hundralappen ur plånboken. Därför presenterar vi här ett helt fantastiskt recept på fransk baguette, som, om du klarar av det, kommer att ta dig närmare det verkliga Frankrike. Så låt oss köra igång.
Ingredienser du behöver
315 g vetemjöl + för att mjöla
1 tesked instantjäst
2 teskedar salt
180 ml ljummet vatten
solrosolja för att smörja
180 g vetemjöl (till surdegen)
180 ml ljummet vatten (till surdegen)
en nypa instantjäst (till surdegen)
Steg-för-steg instruktioner
Surdegen är grunden. Blanda en nypa instantjäst och mjöl i ljummet vatten i en skål. Arbeta samman till en slät deg. Täck över och låt stå i rumstemperatur i 12 till 16 timmar. Surdegen kommer att bli större, flytande, klibbig och med små bubblor på ytan.
Efter denna långa tid blandar du instantjäst, mjöl, salt, ljummet vatten och den förberedda surdegen. Arbeta samman till en slät deg, vilket till exempel tar cirka 5 till 10 minuter med en köksmaskin. Flytta över den till en plastskål som smorts med olja, täck över och låt den vila i 45 minuter. Efter denna tid knådar du degen lite med fuktiga händer. Sträck ut den, vik den åt vänster, höger, uppåt, nedåt.
Låt den vila ytterligare 45 minuter. Om du har tid, upprepa knådningen (se föregående punkt) och låt den vila i 30 minuter. Denna jästa deg lägger du på en mjölad arbetsbänk och delar den i tre bitar. Forma bollar, täck över dem och låt dem vila i 10 minuter igen.
Av varje bulle formar du sedan en baguette.
Ställ baguetter på ett mjölat linne, mellan dem ska det också vara en duk, så att de inte rör vid varandra. Låt dem jäsa i 1,5 till 2 timmar. Skär dem lätt på ovansidan, som franska baguetter du känner igen från affären.
Förvärm ugnen till 250 °C. Sätt en djup plåt på botten av ugnen där du kommer att hälla vatten under gräddningen. Flytta baguetter från duken till den heta bakstenen, sätt dem i ugnen och häll samtidigt 100–150 ml varmt vatten i den djupa plåten. Stäng genast ugnen. Efter 10 minuter öppnar du den, vädrar och låter baguetter bli gyllenbruna. Efter att de har svalnat, smaklig måltid.
Ytterligare information om receptet Hemgjord fransk baguette
Hemgjord fransk baguette är en ikonisk bakverk som väcker doften av Paris gator. Dess krispiga, gyllene skorpa och mjuka inre ger en utsökt upplevelse. Att förbereda en hemgjord baguette kräver kvalitetsingredienser: mjöl, vatten, jäst och salt. Nyckeln är noggrant knådande och tillräckligt med tid för jäsning, vilket garanterar dess lätthet och luftighet. Den är fantastisk färsk med smör eller sylt, men också som bas för smörgåsar. Att baka hemma möjliggör kontroll över smak och struktur, så att du kan njuta av en autentisk fransk upplevelse direkt från din ugn.