Mazanec

Mazanec
Förberedelsetid: 20 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
Portioner: 4

Vi tar gärna mazance till frukost eller till eftermiddags-te.

Ingredienser du behöver

mandel - flisor
russin
250 ml lättmjölk
110 g smör
1 st socker - vanilj
110 g socker - strösocker
salt
500 g mjöl - vetemjöl
3 st äggula
25 g jäst
1 st ägg

Steg-för-steg instruktioner

I en kopp häller vi lite ljummen mjölk, smular ner jästen, tillsätter lite mjöl och strör lätt över socker. Vi gör en deg. Sätter åt sidan.

Russinen kan vi blötlägga en stund i rom.

I en skål häller vi i vetemjöl. Knäcker i äggulorna. Tillsätter smör, vaniljsocker och strösocker. Häller i mjölken och tillsätter en nypa salt.

Vi silar russinen och häller dem även i skålen. Vi tillsätter hackade mandlar och lägger till den färdiga degen. (lite mandlar sparar vi till slut för att strö på toppen) Vi arbetar allt noggrant och låter det jäsa.

Därefter formar vi limpan. Vi låter den vila på plåten, täckt med bakpapper.

Vi förvärmer ugnen till 180 °C.

På toppen av limpan gör vi ett snitt i kors och penslar med ägg. Vi dekorerar ytan på limpan med mandelskivor. Sätter in i ugnen. Efter tjugo minuter sänker vi temperaturen till 120 °C och gräddar i ungefär 25 minuter.

När den är klar pudrar vi över socker eller kan smörja med smör, marmelad.

Ytterligare information om receptet Mazanec

Mazanec är ett traditionellt tjeckiskt bakverk som ofta tillagas under påsken. Det är ett sött jäsbröd, vanligtvis berikat med russin, mandlar och citronskal. Degen sötas oftast lätt och vanilj tillsätts för smaken. Efter gräddning är mazanec gyllene brun och strös ofta med kristallsocker eller mandlar. Historien om mazanec sträcker sig tillbaka till medeltiden, när det bakades för att fira våren och slutet på fastan. Denna läckra rätt är populär även på grund av sin mjuka saftighet och doft som sprider sig i hela hemmet.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.7/5 (23 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Frukost
Tag: tjeckiska köket, Efterrätt, vegetariskt recept

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Mazanec.

Lägg till kommentar