Šodó

Klassisk grädde för att hälla över bakverk, bullen och risrätter.
Ingredienser du behöver
200 g florsocker
1 st citron
250 ml marsalavin
5 st äggulor
Steg-för-steg instruktioner
Från den tvättade citronen river vi skalet. Vi separerar äggulorna från äggvitorna. Äggulorna vispas ihop med florsocker tills krämen blir vit och luftig. Tillsätt citronskalet och vin.
Skålen placeras sedan i en kastrull med varmt vatten och vi fortsätter på detta vattenbad. Vi fortsätter att röra om tills krämen tjocknar. Låt sjuda en stund tills shodó har rätt konsistens.
Vi kan använda detta direkt för att häll over våra rätter. Vi kan också tillsätta lite rom.
Själva bullarna hittar du i receptet för jästa bullar med shodó.
Ytterligare information om receptet Šodó
Šodó är en traditionell tjeckisk maträtt som kännetecknas av sin enkelhet och äkta ingredienser. Denna rätt består av potatis, surkål och korv som kokas tillsammans och kryddas med örter. Šodó är särskilt populärt under vintermånaderna, då det värmer och ger energi. Maträtten serveras ofta med en bit färsk bröd. Det är ett utmärkt val för dem som söker en mättande och smaklig rätt som dessutom påminner om den traditionella tjeckiska matkulturen.