Bayerska munkar

Bayerska munscher. En maträtt som hjälpte oss att hantera skolmatsalar i vår barndom. De har stor popularitet bland olika generationer. Prova att laga dem enligt detta…
Ingredienser du behöver
Deg
200 g vetemjöl (efter behov)
200 g halvfint mjöl (efter behov)
25 g färsk jäst
40 g strösocker
250 ml mjölk
30 g smör
2 ägg
1 nypa salt
4 matskedar rom
olja för stekning
Till ytan
plommonmarmelad
500 g keso från förpackning
3-4 vaniljsockrar
Steg-för-steg instruktioner
I robotens skål siktar vi vetemjölet och det halvgrova mjölet. I mitten av mjölet gör vi en grop där vi smular ner jästen. Jästen strör vi över med en nypa socker, häller i lite ljummet mjölk och täcker med mjöl. Vi täcker skålen med en handduk och låter den stå på en varm plats för att jäsa, vilket tar cirka 15 minuter.
Efter att degen har jäst tillsätter vi salt, den återstående sockret, smält smör, resten av den ljumma mjölken, ägget och rom, och bearbetar degen med hjälp av roboten. Om degen är för lös, tillsätter vi lite mer mjöl och arbetar till en slät deg, som vi avslutningsvis strör med mjöl. Vi täcker skålen med en handduk och låter degen jäsa i cirka 30 minuter på en varm plats.
Den jästa degen överför vi till ett mjölat arbetsbord och bearbetar den igen. Därefter kavlar vi ut den till en plåt som är cirka 2 cm tjock och stansar ut rundlar. Dessa låter vi jäsa i ytterligare 10 minuter och gör en grop i dem från ena sidan.
Kringlorna steker vi i het olja i en kastrull tills de är gyllenbruna på båda sidor. Först placerar vi dem i oljan med gropen neråt och vänder dem sedan. Efter stekningen låter vi dem rinna av på en handduk.
Keso blandar vi med vaniljsocker med hjälp av en handvisp.
Kringlorna dekorerar vi med plommonmarmelad och smaksatt keso.
Ytterligare information om receptet Bayerska munkar
Bayerska ångdumplingar, kända som "Bayerische Dampfnudeln", är läckra jästa dumplar som härstammar från Bayern. Denna traditionella rätt är gjord av mjöl, socker, jäst och mjölk, vilket skapar en mjuk och luftig deg. Bayerska ångdumplingar serveras vanligtvis varma, ofta med vaniljkräm eller fruktsås. Deras unika smak och textur gör denna delikatess till ett populärt val vid olika festligheter och familjesammankomster. Tack vare sin folkloristiska tradition har de blivit en symbolisk del av det bayerska köket.