Gräddsås med tärnad kött

En eller två dagar i förväg förbereder vi vår köttbas för att köttet ska bli mjukare, och det på detta sätt. Vi skär den rengjorda grönsaken i bitar, tvättar köttet och lägger det i en gryta. Ovanpå lägger vi den skurna grönsaken och löken, lagerblad, kryddpeppar och hel svartpeppar. Så här lägger vi in det i kylskåpet.
Ingredienser du behöver
100 g rotfrukter
lagerblad
salt
2 dl gräddfil
1 dl mjölk
hela kryddpeppar
40 g smör
malen svartpeppar
40 g lök
hela svartpeppar
400 g oxfilé eller nötinnanlår
40 g vetemjöl
Steg-för-steg instruktioner
Efter att vi har tagit ut, fräser vi innehållet i grytan fint och tillsätter buljong eller vatten. Vi låter det sjuda under lock tills köttet blir mört. Vi tar sedan ut biffen och skär den i skivor.
Den återstående såsen blandar vi med mjölk och mjöl och låter koka en stund. Såsen silar vi och den grönsaken som sitter kvar, antingen pressar vi ner i såsen eller mixar vi. Till sist saltar vi, pepparar vi och kan även söta eller syra efter smak.
I såsen lägger vi sedan vårt kött och värmer upp det.
Vi serverar helst med buljongknödel.
Ytterligare information om receptet Gräddsås med tärnad kött
Gräddsås med oxfilé är en traditionell tjeckisk rätt som tillagas av oxfilé. Denna läckra maträtt serveras vanligtvis med en fin gräddsås som innehåller grönsaker, kryddor och citronsaft. Gräddsåsen kompletteras ofta med brödpudding, som utmärkt absorberar såsen. Denna rätt är populär vid festliga tillfällen och är ett typiskt exempel på tjeckisk matlagning, som lägger vikt vid smakfulla och mättande rätter. Gräddsås med oxfilé är en glädje för många gourmeter och är ett exempel på tjeckisk kulinarisk tradition.