Gratinerad potatis med köttfärs

Skalade och tvättade potatisar skärs i skivor. Tvättad purjolök skärs i ringar.
Ingredienser du behöver
800 g potatis
100 g bacon
1 st purjolök
200 ml grädde
fyllning 1 st ägg
500 g köttfärs
100 g riven ost
efter smak peppar
salt
efter behov fett att smörja med
Steg-för-steg instruktioner
Riv osten fint och blanda ner det i färsen med ägg. Salta, peppra och blanda ordentligt med händerna.
Lägg 1/2 av de skivade potatisarna i botten av en smord ugnsform och täck med köttfärsblandningen. På det "smular" vi den skivade purjolöken och täcker med skivor av bacon. Toppen kommer att utgöras av den andra halvan av potatisarna. Krydda efter smak och sätt in för att gratinera i ugnen på 180°C. Efter 20 minuter häller vi över grädden och sätter tillbaka i ugnen under samma tid eller tills den fått en fin färg.
Vid uttagning ur ugnen serveras genast.
Ytterligare information om receptet Gratinerad potatis med köttfärs
Gratinerad potatis med köttfärs är en traditionell rätt som glädjer med sin smak och mättnad. Detta recept kombinerar mjuka potatisar, som grillas till guldigt, med läcker köttfärs som vanligtvis är kryddad med lök och kryddor. Rätten grillas vanligtvis i ugnen, vilket ger den en fantastisk textur och arom. Den kan serveras som huvudrätt, idealisk för familjeluncher eller middagar. Gratinerad potatis med köttfärs är också populär tack vare sin enkla tillagning och möjlighet till variationer enligt personlig smak.