Inläggning av gurkor

Det har blivit mitten av sommaren, allt möjligt mognar och många av oss har osorterad frukt och grönsaker hemma. Inläggning är ett utmärkt sätt att bearbeta dessa jordens skatter vidare. Där inläggning av gurkor är den mest populära. Och inläggning av gurkor har också en lång tradition här hos oss. För inläggning passar de mindre knudrade, helst med en diameter på 7 till 10 centimeter. Alla gurkor bör vara plus minus samma storlek. Spara några mindre för att försegla burken. När det gäller lagen, ligger det gott om recept och tips på bordet. Säkert är att lagen för inläggning av gurkor förbereds flera dagar i förväg, så att kryddornas smak kommer fram starkare. De tillsatta kryddorna beror på dina smakpreferenser. Här presenterar vi ett recept på inläggning av gurkor i grundläggande variant. Det handlar om 15 burkar med en volym på 0,5 liter.
Ingredienser du behöver
6 kg gurka
3 l vatten
1 l vinäger
400 g salt
8 st lagerblad
16 k kryddpeppar
20 st nejlika
Steg-för-steg instruktioner
Först förbered en lag av vatten, vinäger och all kryddor. Och helst 3 dagar i förväg, så att den får stå och all kryddor ordentligt drar in i smaken.
Rengjorda gurkor läggs i steriliserade burkar och hälls över med lagen. Rent i burken och ingredienserna är verkligen mycket viktigt. Låt gurkorna ligga i kallt vatten i minst en timme och rengör sedan varje försiktigt men noggrant med en borste.
Stäng burkarna ordentligt och konservera i 7 minuter vid en temperatur av 85 °C.
Till sist låt burkarna svalna upp och ner.
Ytterligare information om receptet Inläggning av gurkor
Inläggning av gurkor är ett populärt sätt att konservera denna grönsak som gör att vi kan njuta av dess smak året runt. Processen börjar med att välja ut kvalitativa, färska gurkor som tvättas noggrant. Därefter läggs gurkorna in i en ättikslag med socker, salt och kryddor som senapsfrön, dill och peppar. Burkarna med gurkor förses noga med lock och steriliseras för att säkerställa en lång hållbarhet. De färdiga inlagda gurkorna är en populär tillbehör till kött, ostar och smörgåsar, och dessutom är de en utmärkt källa till vitaminer och mineraler.