Jordgubbsknyten med jästdeg

Jäsande fruktdumplings med jordgubbar tillhör de mest populära sötsakerna överhuvudtaget. Nästan alla minns somrarna hos mormor och hennes fantastiska jäsande dumplings med jordgubbar, som var lite svåra att äta i den stora värmen. Ändå är det en utsökt läckerhet som fängslar alla åldersgrupper. Jäsande fruktdumplings kan så klart innehålla olika frukter, men detta recept är på jäsande fruktdumplings med jordgubbar, eftersom de ligger högst på popularitetslistan, vilket på intet sätt är en slump. Och när du strör riven kvarg över fruktdumplings och häller över smält smör, då svänger världen till och den söta festen kan börja. Här är receptet på fruktdumplings denna gång med jordgubbar.
Ingredienser du behöver
500 g vetemjöl (halvpulver) + till att pudra bordet
20 g jäst
1 tsk strösocker
250 ml ljummen mjölk
1 ägg
1 nypa salt
300 g jordgubbar, avskurna och tvättade, torkade
250 g hård riven ost
100 g florsocker
150 g smält smör
Steg-för-steg instruktioner
Först förbereder du degen. Sila mjölet i en stor skål och smula i jästen i mitten, tillsätt socker och häll i hälften av det ljumma mjölken. När degen har jäst (ca 10 minuter), häll i resten av mjölken, ägget och saltet och knåda degen. Den ska jäsa på en varm och mörk plats i ungefär en timme.
Koka upp en större kastrull med vatten, som du saltar lite. Kavla ut degen till en centimeter tjock platta, skär ut rutor som är 8×8 centimeter stora och linda en jordgubbe i varje, förslut dem ordentligt och forma en knödel.
Koka knödelna i cirka 8 minuter, tills de flyter upp. Efter att ha tagit dem ur kastrullen, stick ett hål i dem så att ångan kommer ut och de förblir fluffiga.
Smält smöret i en mindre kastrull. Strö riven keso över knödelna på tallriken och häll över det smälta smöret.
Ytterligare information om receptet Jordgubbsknyten med jästdeg
Jästa fruktknölar med jordgubbar är en älskad traditionell tjeckisk rätt. Dessa upp-puffade, lätt söta knölar görs av jäst deg som fylls med färska jordgubbar. Under ångkokning får knölarna sin karaktäristiska mjuka struktur. Efter tillagning serveras de strödda med socker och keso, dränkta i smält smör. Ibland tillsätts även malen vallmo eller kanel för att förstärka smaken. Denna läckra maträtt konsumeras ofta som huvudrätt eller som en söt avslutning på lunchen.