Tartar eller tartarbiff

Tartar eller tartarbiff
Förberedelsetid: 15 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Portioner: 4

Recept på tartar eller tatarbiff salades en gång med svett från plundrare av Tatarstammen och deras hästar, när de hade kött under sadeln vid sina krigståg. Efter en hel dags ridning var nötköttet precis lagom kokt och svettigt, bara att krydda det lite och njuta av det. Nej, vi skämtar. Även om denna historia är ganska fascinerande, så måste ursprunget till läckerheten som recept på tartar sökas på annat håll. Recept på tartar kommer faktiskt från Frankrike. I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var Paris en inkubator för olika moderna strömningar, inte bara inom konsten, utan förstås även inom gastronomin. Pariserna upptäckte under belle époque tjusningen av att kombinera rått kött blandat med kapris, lök och äggula. Om namnet tatar fortfarande snurrar i ditt huvud, så vet att ordet har sitt ursprung i tataråsås, utan vilken recept på tartar en gång var otänkbart. För övrigt kommer tatarås inte heller från Tatarstan, utan också från Frankrike.

Recept på tartar kan göras av olika typer av kött, inte bara av nötköttssfilé. Recept på tartar blir också utmärkt med falsk filé, bakdel eller rostbiff. Köttet till receptet på tartar kan normalt hackas, men även tärnas fint eller rivas. Bland de grundläggande ingredienserna ingår salt, peppar, äggula och olja. Välj ytterligare smaksättningar helt enligt dina preferenser. Brödet kan rostas torrt eller i lite olja. Recept på tartar läs här.

Ingredienser du behöver

4–8 skivor bröd
600 g fint hackat eller skrapat nötkött till tartar (inre filé, falsk inre filé, bakparti, ryggbiff)
1 matsked kapris
1 matsked Worcestershiresås
1 matsked kvalitets ketchup
1 matsked dijonsenap
4 st äggulor
1 st liten lök, helst schalottenlök
4 klyftor vitlök
salt och nymald svartpeppar

Steg-för-steg instruktioner

Rosta bröden utan fett i pannan, eller sätt in brödet i ugnen en stund.

Blanda malet, riven eller hackat kött med hackad kapris, finhackad lök, Worcestershire-sås, ketchup, senap och äggulor. Glöm inte salt och peppar och blanda ordentligt.

Servera på vitlöksriven rostat bröd.

Ytterligare information om receptet Tartar eller tartarbiff

Stekt köttfärs eller tartarbiff är en läcker rätt gjord på högkvalitativt rått nötkött, traditionellt serverad med kryddor, vitlök, lök och ett rått ägg. Denna delikatess bereds genom att köttet finmales och sedan blandas med andra ingredienser efter smak. Den är populär inte bara för sin uttalade smak, utan också för möjligheterna till personliga anpassningar. Oftast serveras den med rostat bröd eller grillat bröd. Denna rätt härstammar från Centraleuropa och uppskattas för sin enkelhet och intensiva smak.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 5.0/5 (24 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Tjeckiska, Fransk, Huvudrätt, Nötkött, Köttfärs, Snabb middag
Tag: tjeckiska köket, aptitretare, Franska köket, Huvudrätt, nötkött, köttfärs, Andra kök

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Tartar eller tartarbiff.

Lägg till kommentar