Kötträtt enligt kocken

Kötträtt enligt kocken
Förberedelsetid: 20 minuter
Tillagningstid: 90 minuter
Portioner: 6

Såsen och dess recept finns i många hushåll i många varianter, så att välja det rätta receptet är inte så enkelt. Såsen enligt kocken tillhör de mer krävande, eftersom den kommer från den populära programmet Gubbar i aktion, som sändes på Tjeckisk television. Ursprunget till sås med grädde är omöjligt att spåra, eftersom man även i grannländerna kan stöta på såser med rotgrönsaker och rostade kött. Det verkar som sås med grädde ändå är tacksam mot Österrike-Ungern, när någon fick för sig att tillsätta grädde i såsen. Och sen är det en gammal, välkänd melodi. Receptet på såsen som familjens guld har fått många varianter, där den skiljer sig från Nováks på första våningen och den från Svítils på femte våningen. Såsen med grädde är helt enkelt en standard för traditionell tjeckisk matlagning, och därför presenterar vi detta recept, vars slutresultat verkligen är en extraordinär gastronomisk upplevelse.

Ingredienser du behöver

1 kg nötkött (bakdel)
150 g fläsk
salt
olja
300 g lök
300 g morötter
150 g selleri
150 g rotselleri
10 hela pepparkorn
5 hela kryddpepparkorn
4 blad lagerblad
80 g strösocker
1 citron
1 l vatten, buljong eller vin för att hälla på
80 g senap (helfeta)
salt
socker
äger
50 g smör
200 ml vispgrädde
till servering
100 ml vispad grädde
100 g tranbär
1 citron

Steg-för-steg instruktioner

Köttet rengörs först och sedan fylls det med bacon. Skär baconet i klyftor. Gör hål i köttet på flera ställen med en liten kniv (i fibrerna) och tryck in det skurna baconet. Bind köttet med snöre till en rulle så att det håller ordentligt. Stek köttet hastigt på alla sidor i olja, ta bort det och ställ åt sidan.

Skär resten av baconet i tärningar och lägg det i den heta oljan från köttet. Stek ordentligt tills det är krispigt. Tillsätt den hackade grönsaken, som också ska tärnas, och fräs tills den får en gyllene färg. Tillsätt vilda kryddor och socker. Låt karamellisera, tillsätt den skivade citronen utan skal och kärnor. Häll sedan på vatten, eller om du vill, köttbuljong eller vitt vin. Tillsätt senap och salt och lägg på ett lock. Sätt in i den förvärmda ugnen. Grilla köttet mjukt, det tar cirka 1–1,5 timme.

Ta sedan ut köttet från såsen och passera såsen genom en finmaskig sil, eller mixa såsen. Välj tillagningssätt efter din egen smak. Smaka av med salt, socker och vinäger och tillsätt smör och grädde.

Till sist, ta bort köksnöten från köttet och skär upp det. Servera en skiva kött med brödpudding med sås. Dekorera med en klick grädde, lingon och en skiva citron.

Ytterligare information om receptet Kötträtt enligt kocken

Svinstek enligt kocken är en klassisk tjeckisk maträtt som har funnit sin plats i gourmeternas hjärtan. Denna delikata rätt är tillagad av högkvalitativ biff som noggrant marineras i en blandning av grönsaker och kryddor. Såsen är tjocknat med grädde, vilket ger den en läcker krämighet. Rotfrukter och traditionella tranbär spelar en nyckelroll som dekoration. Den serveras med jästa dumplingar, som perfekt kompletterar smakharmonin. Tack vare den noggranna tillredningen enligt kockens instruktioner blir denna rätt en oförglömlig upplevelse för alla älskare av tjeckisk mat.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.5/5 (23 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Tjeckiska, Huvudrätt, Nötkött, Såser, Bröllop, Kex på grädde
Tag: tjeckiska köket, Huvudrätt, nötkött, Sås

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Kötträtt enligt kocken.

Lägg till kommentar