Läggor fina - tillbehör till anka eller till rostad gås
Lökser, potatispannkakor som kommer från Slovakien, är ett utmärkt tillbehör till festlig lunch, till exempel med rostadanka eller gås. Du kan också fylla dem…
Ingredienser du behöver
1,5 kg potatis av typ B
200-250 g vetemjöl (eller mer, beroende på potatisen)
2 teskedar salt
1/2 tesked kummin
gåsfett
smör
Fyllning
250 g kycklinglever
8 matskedar olja
1 lök
1 tesked mald peppar
1,5 teskedar mejram
Steg-för-steg instruktioner
Vi skal skala potatiserna, skära dem och koka dem i saltat vatten, samtidigt som vi tillsätter lite kummin. Efter kokningen häller vi av vattnet och låter potatisarna svalna.
De varma potatisarna mosar vi med en potatispress. Det gör inget om det finns små bitar eller några kumminfrön kvar, tvärtom, det är viktigt.
Vi häller ut mjölet på arbetsytan, blandar det med salt och tillsätter de mosade, ljumma potatisarna. Vi skapar en halvhård men ändå elastisk deg. Vissa potatisar kan ta mer mjöl, så tveka inte att tillsätta mer. Från degen formar vi en rulle med en diameter av 6 cm och skär den i skivor som är 1,5 cm tjocka. Degen ska inte vara elastisk eller dra sig ihop när vi kavlar.
Om vi är osäkra på hur mycket mjöl vi ska använda, gör vi en testplatta. Den ska inte fastna vid arbetsytan eller gå sönder. Om det händer, tillsätter vi mer mjöl i degen.
Vi värmer upp en teflonpanna och börjar forma plattor. Vi strör lite mjöl på ytan och kavlar till en tjocklek av ungefär 3 mm, inte mindre. Nu kan vi märka potatisbitarna i degen, som gör att plattorna blir lite luftigare. Tryck inte på degen på arbetsytan! Kavla försiktigt.
Vi lägger en platta på den heta torra pannan och gräddar den tills det dyker upp bruna blåsor på ytan och plattan lätt puffar upp. Sedan vänder vi den och gräddar på samma sätt på andra sidan. Det är bäst att grilla plattorna på låg värme.
I pannan smälter vi smör i gås-fett, blandar noggrant och penslar den heta plattan på tallriken med rikligt med denna blandning från båda sidor. Lokše är fina, mjuka och lätt att bita i.
I lokše kan vi placera en fyllning av kycklinglever. Först tar vi bort hinnorna från levern och skär den i bitar.
I pannan värmer vi oljan där vi steker den hackade löken. Sedan tillsätter vi levern och steker tills den är genomstekt, även inuti när vi skär i den.
Under konstant omrörning tillsätter vi peppar och oregano. Vi tar av från värmen, låter det svalna och sedan salta.
I en matberedare mixar vi till en pâté, inklusive oljan från pannan. De varma lokše som vi penslat fyller vi genast efter gräddning och rullar dem lätt. På en bit lägger vi ungefär 3 teskedar fyllning, det är tillräckligt för att de inte ska bli för tunga och mättande.
Ytterligare information om receptet Läggor fina - tillbehör till anka eller till rostad gås
Lokser är traditionella slovakiska pannkakor som tillverkas av potatissmet och serveras som en mycket lämplig tillbehör till anka eller rostade gäss. Detta mjuka tillbehör kännetecknas av sin mjuka konsistens och karaktäristiska smak som kompletterar rostade kött väl. Lokser skärs ofta i kvadrater eller runda plattor och kan serveras både varma och kalla. Att förbereda lokser kräver färdighet, men resultatet är en läcker delikatess som livar upp varje festbord.
Tomáš Rohlena