Mjukvettar

Vi tvättar citronen och river skalet. Vi maler nötterna fint. Vi tar ut smöret och fettet och låter dem mjukna lite.
Ingredienser du behöver
till dekoration florsocker
deg 0,5 tesked malen kanel
0,5 st citronzest
200 g valnötter
4 teskedar kakao
2 st malen nejlök
700 g vetemjöl
240 g florsocker
400 g smör
100 g Hera fett
Steg-för-steg instruktioner
I en skål blandar vi alla ingredienser och knådar dem noggrant. Från degen formar vi två rullar som vi lägger i kylen för att vila i minst 1 timme, men helst över natten.
När vi tar ut degen skär vi den i små bitar som vi trycker ner i formar. Vi sätter in kakorna i en förvärmd ugn på 170°C och gräddar dem i 12-15 minuter. Om de är klara märker vi det genom att trycka på dem; de får inte sjunka ihop.
Vi slår ut kakorna ur formar och lägger dem på kylning så att de blir spröda. När vi serverar, strör vi florsocker över som dekoration.
Ytterligare information om receptet Mjukvettar
Mjuka kakor är traditionella tjeckiska delikatesser som ofta bakas under julperioden. De har en karaktäristisk form som påminner om en liten rund rulle. Deras grund är en fin deg vanligtvis gjord av saltat mjöl, malda valnötter och socker. Efter gräddning är de mjuka, väldoftande och har en läcker nötig smak. Kakorna täcks ofta med socker, vilket ger dem en söt yta och ett vackert utseende. Denna rätt är populär inte bara för sin smakfulla upplevelse, utan också för sitt traditionella värde i tjeckisk julmatlagning.