Linzerdeg

Linzerkakor hör till julen. Den doften, smaken, det är vackert!
Ingredienser du behöver
0,300 kg smör - av hög kvalitet
2 st äggula
1/2 kg vete - fin
0,170 kg florsocker
Steg-för-steg instruktioner
Användningen av mördeg är bred, till exempel för olika bakverk. Proceduren för degen är följande.
På en silikonmatta häller vi ut vetemjöl. Vi tillsätter florsocker och blandar.
Vi lägger på mjukt smör. Slår i äggulorna och knådar med händerna.
Vi knådar tills vi får en vacker deg.
Lägg i en påse och lägg i kylskåpet.
Vi lägger bakplåtspapper på plåtarna.
Vi strör mjöl på mattan och lägger en del av degen på den. Med en kavel kavlar vi ut degen och använder formar för att stansa ut former.
Vi sätter ugnen på 180°C.
Vi lägger bitarna på plåten och gräddar dem tills de får en ljus färg. (cirka fem minuter)
Innan jul smetar vi på god sylt, favoritfyllning, nutella etc. Vi dekorerar med vit eller mörk glasyr, strör över kokos, nötter, färgglada bollar eller bara lite socker.
När vi tar några fina bitar av godis och lägger dem i en dekorativ ask, i cellofan eller bara knyter med ett band, har vi en liten uppvaktning för vem som helst.
Ytterligare information om receptet Linzerdeg
Linzerdeg är ett traditionellt österrikiskt recept som har blivit populärt även i tjeckiska kök. Den är känd för sin fina och spröda textur, vilket är en följd av den höga smörhaltigheten. Huvudingredienserna är smör, mjöl och socker, ofta med tillsats av ägg eller äggulor och citronskal för arom. Linzerkakor bakas främst under julen och är typiskt fyllda med sylt. Tack vare sin mångsidighet kan den även användas till att göra pajer och tårtor. Dess enkelhet och rika smak garanterar populäritet bland alla generationer.