Påskfyllning

De kommande påskarna väcker hos oss tanken på att förbereda något gott, vårigt, påskigt. Kanske påskfyllning.
Ingredienser du behöver
persilja
100 g bacon
4 st bröd - frallor
muskotblomma
2 matskedar smör
100 g bacon
ströbröd (till redning)
svartpeppar - malen
1 näve nässla - unga blad
4 st ägg
500 g rökt kött
0,5 l lättmjölk
salt
kryddpeppar
Steg-för-steg instruktioner
Gå runt i trädgården och plocka unga nässlor och persilja. Hacka persiljan på skärbrädan och lägg åt sidan. Under tiden låt det rökta köttet koka.
Hacka bröden och det färdiga rökta köttet i små bitar på skärbrädan.
Knäck äggen i en skål, häll i mjölk och vispa. Tillsätt bröden, köttet och persiljan.
Lägg i de blancherade, hackade unga nässlorna. Krydda. Förvärm ugnen.
Ta fram en lämplig form och smörj med fett (smör). Klä med bacon och fyll med smeten.
Jämna till och grädda i cirka 40 minuter.
Skär upp och servera. Smaklig måltid.
Ytterligare information om receptet Påskfyllning
Påskfyllning, även känd som "hlavička", är en traditionell tjeckisk maträtt som tillagas under påsken. Den innehåller en blandning av kött, vanligtvis rökta, och färska eller torkade örter, såsom nässla eller gräslök. Brödbitar eller frallor som skurits i tärningar utgör basen för fyllningen, som binds samman med mjölk och ägg. På ytan bildas ofta en krispig skorpa som är resultatet av bakningen. Fyllningen serveras som en separat rätt eller som tillbehör till kött. Recepten varierar regionalt, men alla ger den välkända kombinationen av vårsmaker.