Keso ring

Keso ring
Förberedelsetid: 15 minuter
Tillagningstid: 45 minuter
Portioner: 10

Fördelen med receptet på påskkrans är att du använder samma deg som till receptet på julah/jesusbröd. Detta recept på påskkeso-krans, som du bakar julah och mazanka av, kommer från gamla, länge oöppnade lådor som kan hittas i det gamla huset hos morföräldrarna. Degen till påskkransen är så välbeprövad och genomarbetad, doftar underbart av smör och är utmärkt för att baka en påskkrans som du lätt kan fylla med keso.

Receptet på påskkeso-krans bakas faktiskt som julah med en skillnad – efter att du har format flätan måste du förena dess ändar så att det bildas en cirkel-krans. Receptet på tvåfärgad keso-krans kan du efter smak tillsätta mandlar eller russin. Degen till keso-kransen är egentligen en jästdeg med smör som får en härlig doft av citronskal. Om du väljer att lägga russin i receptet, glöm inte att blötlägga dem i rom i förväg för bättre smak och konsistens.

Ingredienser du behöver

Ingredienser till degen
40 g jäst
100 g socker
250 ml mjölk
0,5 kg vetemjöl
1 tesked salt
2 äggulor
125 g smör
citronzest
50 g russin
40 ml rom

Till fyllningen
500 g keso med fullfetthalt
40 g vaniljsocker
2 matskedar vaniljpudding
2 äggulor
dessutom mjöl för utbakning
1 ägg för pensling
50 g mandlar för garnering

Steg-för-steg instruktioner

Blanda först jästen med lite socker så att det blir en smet. Tillsätt sedan övriga ingredienser – ljummet mjölk, mjöl, salt, äggulor, klarat smör, citronskal och russin som blötlagts i rom.

Arbeta nu ihop en smidig deg. Strö mjöl på skålarna och den bearbetade, vackert smidiga degen, täck med en kökshandduk och låt jäsa på ett varmt ställe i minst en timme. Glöm inte att blanda degen en gång under tiden.

Strö mjöl på bänken. Lägg degen på den och dela den på mitten. Kavla ut båda halvorna till remsor, precis som en bakelse. Lägg keso i mitten, pensla kanterna med uppvispat ägg och rulla ihop.

Fläta sedan försiktigt de två delarna till en krans. (Tips: sätt en smord form eller kopp i mitten av kransen så att degen inte går ihop i mitten). Pensla kransen med ägg och strö över hackade mandlar.

Grädda i ugnen som är förvärmd till 170 grader Celsius. Det tar ungefär 45 minuter. När den har svalnat, strö florsocker över.

Ytterligare information om receptet Keso ring

Keso-kronan är en läcker dessert som ofta tillagas vid festliga tillfällen. Basen är en mjuk deg, i vilken en rik keso-fyllning arbetas in, ofta smaksatt med citronskal och vanilj. Degen formas till en cirkel, som symboliserar en krona, och grillas sedan till gyllene färg. Efter gräddning hälls den vanligtvis över med söt glasyr eller strös med socker. Denna dessert är populär tack vare sin delikata konsistens och välbalanserade smak, som tillfredsställer även de mest kräsna smaklökarna. Den serveras som en söt avslutning på en festlig måltid.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.4/5 (23 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Tjeckiska, Smaker, Konfektyr, Desserter, Godis, Bakverk, Påsk
Tag: aptitretare, godis, barnmat, efterrätt, Efterrätt

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Keso ring.

Lägg till kommentar