Äppelfyllda småkakor

Efter en rejäl lunch är det trevligt att ta något sött. Kaneldoftande jästa bakverk med äppelfyllning är ett utmärkt val.
Ingredienser du behöver
På degen
300 g vetemjöl
125 ml mjölk
200 g smör (eller Hela)
2 äggulor
20 g jäst
2 teskedar socker
1 nypa salt
Äppelfyllning
5 stora äpplen
1 skiva smör
1 hel kanel
mald kanel (efter smak)
socker (efter smak)
ägg till pensling
Steg-för-steg instruktioner
Vi skal skala äpplena och riv dem grovt.
I en panna smälter vi smöret. Vi tillsätter de skurna äpplena, hela kanelstänger och socker blandat med malen kanel efter smak. Vi låter allt sjuda tillsammans tills äpplena mjuknar och blandningen tjocknar. Sedan tar vi bort hela kanelstängerna och låter det svalna.
Av de angivna ingredienserna gör vi en deg som vi inte låter jäsa. Om degen blir klibbig med den angivna mängden mjöl, tillsätter vi mer mjöl tills vi får en slät och lätt bearbetad deg.
Efter att ha förberett degen kavlar vi ut den genast och stansar fyrkar, på vilka vi lägger äppelfyllningen och förenar dem till små påsar.
Innan gräddning penslar vi påsarna med vispat ägg och låter dem vila i en halvtimme till.
Vi gräddar dem i en förvärmd ugn på 180 °C i cirka 20 minuter.
Ytterligare information om receptet Äppelfyllda småkakor
Äppelfyllda piroger är en populär efterrätt i den tjeckiska kök. Denna läckra delikatess består av spröd deg som omsluter en doftande och söt äppelfyllning, ofta berikad med kanel och russin. Pirogerna grillas vanligtvis till en gyllene färg, vilket ger dem en lockande färg och krispig textur. De är perfekta som mellanmål eller efterrätt till eftermiddagste. Varje bit smälter i munnen och väcker minnen av hembakat och doften av äpplen från trädgården.