Fruktpaj med mandlar
Först gör vi smulor. Det kalla smöret rives och blandas med flingorna, socker, mjöl och kanel. I en annan skål lägger vi alla ingredienser för degen.
Ingredienser du behöver
Deg
23 matskedar vetemjöl
23 matskedar mjölk
12 matskedar olja
10 matskedar florsocker
3 ägg
1 vaniljsocker
1 bakpulver
Vidare
fett för smörjning
grovt mjöl för utströning
frukt - persikor, aprikoser, vinbär, blåbär...
Smuldeg
100 g mandelspån
100 g vetemjöl
100 g strösocker
60 g smör
1 tesked kanel
Steg-för-steg instruktioner
Först gör vi smuldeg.
Vi river det kalla smöret, blandar i flingor, socker, mjöl och kanel. I en annan skål blandar vi alla ingredienser till degen och rör om ordentligt.
Vi breder ut degen jämnt på en plåt som vi har smörjt och mjölat, därefter täcker vi den rikligt med frukt och strör över smuldegen.
Vi sätter plåten i en förvärmd ugn på 180°C och gräddar tills den får en rosa färg.
Jag kokade persikorna, skalade dem, delade dem, tog ut kärnorna och skar dem i små bitar.
Ytterligare information om receptet Fruktpaj med mandlar
Fruktkaka med mandlar är en läcker efterrätt som kombinerar friskheten av färsk frukt med smakrikedomen hos mandlar. Degen är oftast gjord av smör, socker och mjöl, som fint smaksätts med vanilj. På den sprids ett lager av säsongens frukter, som aprikoser, jordgubbar eller hallon, vilka ger kakan en söt och syrlig harmoni. Mandlarna som strös ovanpå kompletterar utmärkt texturen och smaken samt bidrar med hälsosamma fetter och protein. Denna efterrätt är perfekt för familjesammankomster eller som en söt avslutning efter en lunch.
Tomáš Rohlena