Äppelpajer

Med en brödmaskin kan du enkelt förbereda jästdeg. Utnyttja detta tillfälle och baka läckra pajer med äppelfyllning och kaneldoft.
Ingredienser du behöver
Deg
500 g vetemjöl
100 g Hela
1 ägg
1 äggula
100 g strösocker
1 nypa salt
21 g färsk jäst
200 ml mjölk
Smuldeg
100 g strösocker
100 g grovt mjöl
1 skiva smör (eller Hela)
Fyllning
1,5 kg äpplen (eller mindre)
100-150 g socker
1 nypa kanel (eller kanel socker)
Dessutom
1 ägg för pensling
Steg-för-steg instruktioner
I brödbaken lägger vi ingredienserna i ordning - först de flytande och sedan de torra - och startar programmet för att förbereda degen. Alternativt kan degen även förberedas för hand.
Äpplena tvättas, skalas och rives på ett grovt rivjärn. Därefter lägger vi dem i en kastrull och låter dem sjuda i cirka 10 minuter med socker och kanel. Låt svalna.
Plåten kläs med bakplåtspapper. Ugnen förvärms till 180 °C.
Efter att degen har jäst är det nödvändigt att kavla den till en rulle och skära den i bitar efter önskad storlek på pajerna, eller att förbereda ett visst antal pajer baserat på degens vikt. Från varje bit formar vi en boll och placerar den på plåten. Sedan plattar vi varje boll med ett glas så att det bildas en fördjupning inuti, som vi fyller med de tillagade äpplena.
Pajerna penslas med ett uppvispat ägg och strös med smulor gjorda av smör, socker och grovt mjöl.
Vi gräddar i förvärmd ugn i cirka 15 minuter och ser till att de får rätt rosa färg.
Ytterligare information om receptet Äppelpajer
Äppelpajer är en populär delikatess som kombinerar den söta smaken av äpplen med ett sprött skal. Dessa pajer görs ofta av färska äpplen, kanel och socker, vilket skapar en oemotståndlig doft och smak. De är den perfekta desserten för höstperioden, när äpplen är i säsong. Äppelpajer kan ha olika varianter – från traditionella till moderna, och de serveras ofta med vaniljglass eller grädde. Denna maträtt ger en känsla av nostalgi och familjetrevlighet när man delar den med nära och kära.