Linzer tårta

Linzer tårta
Förberedelsetid: 30 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Portioner: 1

Två tunna lager av sprött deg med en god fyllning av keso och marmelad, helst med en pikant förfriskande smak. Det krävs inte mycket ansträngning och redan…

Ingredienser du behöver

Deg
250 g vetemjöl
250 g mjöl med medelgrova korn
2 ägg
250 g Hela (eller smör)
1 bakpulver
2 matskedar mjölk (efter behov)
Fyllning
svartvinbärsmarmelad
750 g mjuk keso
200 ml mjölk
1 påse vaniljpudding (eller 4 matskedar majsstärkelse)
1 vaniljsocker
60 g socker (3 matskedar)
1 ägg
Vidare
fett för att smörja plåten
grovt mjöl för att strö
florsocker för ytan

Steg-för-steg instruktioner

Pannans botten smörjs med fett och strös med grovt mjöl.

Mjölet blandas med bakpulver, vi tillsätter tärnat fast fett, mjölk och ägg och formar en deg. Att arbeta med degen är enkelt, den är fint slät och elastisk.

Till fyllningen blandar vi keso med mjölk, majsstärkelse, ägg och båda sorters socker.

Degen delas i två delar. Varje del kavlas ut till storleken av plåten och en av dem överförs till den förberedda plåten.

På degen lägger vi vinbärsmarmelad och täcker den sedan med den förberedda kesofyllningen.

Vi kavlar ut en till degplatta och täcker med den kesofyllningen.

Vi gräddar i en förvärmd ugn på 180 °C tills den får en gyllene färg, cirka 30 minuter.

När kakan har svalnat, pudrar vi den med florsocker och skär i bitar.

Ytterligare information om receptet Linzer tårta

Linzerkaka, också känd som linserdeg, är en traditionell tjeckisk dessert som tillverkas av fin smördeg. Degen berikas med malda nötter, vilket ger en karakteristisk smak. Kakan är typiskt fylld med fruktgelé, oftast hallon- eller aprikosmarmelad, och toppen pryds av ett galler av deg. Denna söta rätt tillagas ofta till jul, men är populär året runt som en läcker dessert till te eller kaffe.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.9/5 (63 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Bakverk
Tag: álki, friddjabeaivi / sotnabeaivi, dábálaš beaivi, čeahkka, álki, slovákia, čoarbbealli, dessertat, čuohppá

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Linzer tårta.

Lägg till kommentar