Äpple- och kvargszémlovka

Äpple- och kvargszémlovka
Förberedelsetid: 35 minuter
Tillagningstid: 45 minuter
Portioner: 4

Även om vi känner den från matsalen i skolan eller på tävlingar, är hemmagjord äppelkaka helt utmärkt! Man njuter av den med doften av äpplen, kanel och vanilj...

Ingredienser du behöver

50 g russin
3 äpplen
4 frallor (äldre, men mjuka)
500 ml mjölk (efter behov)
2 ägg
250 g fet keso (i behållare)
2 matskedar strösocker
1 tesked majsstärkelse
malen kanel
1 vaniljsocker
1 matsked smör till att smörja formen
Till ytan
2 matskedar smör
florsocker

Steg-för-steg instruktioner

Bakplåt smörjs med smör eller annan fett.

Russin sorteras, tvättas under rinnande vatten och läggs i en skål, som sedan fylls med varmt vatten.

Vi tvättar äpplena, delar dem i klyftor och tar bort kärnhuset. Därefter riven vi dem i större bitar. Gamla bullar skärs i skivor.

I en liten mängd mjölk vispar vi ett ägg med en gaffel och tillsätter sedan resten av mjölken. I denna blandning doppar vi två tredjedelar av de skivade bullarna bit för bit.

Russinen får rinna av ordentligt i ett durkslag.

De fuktade bulleskivorna placeras bredvid varandra i formen och täcker både botten och väggarna.

Vi förbereder kvargblandningen genom att blanda det andra ägget med socker, sedan tillsätta kvarg och majsstärkelse. Efter noggrant blandande tillsätter vi hälften av de avrunna russinen.

Vi pressar försiktigt ut saften från äpplena och skär dem i skivor av bullarna.

Äpplena ordnas, strös med de kvarvarande russinen, kanel och vaniljsocker. Sedan häller vi allt med den förberedda kvargblandningen och täcker det med skivor av bullar doppade i blandningen.

Ytan penslas med smält smör och äppelsufflé sätts in i en förvärmd ugn. Grädda vid 180 °C i cirka 45 minuter, tills bullarna på ytan blir gyllenbruna.

Den gräddade äppelsufflén skärs i bitar och strös rikligt med socker på tallriken.

Ytterligare information om receptet Äpple- och kvargszémlovka

Äppelkaka med keso är en traditionell tjeckisk rätt som förtrollar med sin läckra smak och doft. Denna efterrätt görs av skivor av vitt bröd eller bulle, som varvas med lager av rivna äpplen och keso. Gräddningen av rätten skapar en gyllenbrun skorpa och en krämig fyllning, vilket är en utmärkt kombination av söt och syrlig smak. Den kan serveras med en topping av kanel eller vaniljsås, vilket gör den till en perfekt efterrätt för familjehögtider eller som en söt avslutning på lunchen.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.7/5 (52 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: För barn
Tag: beaivemális, álki, dábálaš beaivi, hálbi, čeahkka, álki, álggaheddjiide, slovákia, čoarbbealli, eappelat, søt borramušat, bullát

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Äpple- och kvargszémlovka.

Lägg till kommentar