Jäst aprikosknölar

Du behöver inte laga jästa fruktknödel med jordgubbar hela tiden. Prova till exempel fruktknödel med aprikoser om du gillar detta gudomliga frukt. Egentligen kan du minnas din barndom och sommarlov, när många av oss åkte till mormor på landsbygden och fruktknödel så att säga hörde till helgens lunch. När du har lärt dig receptet på jästa fruktknödel kan du göra dem till barnen på sommarstugan och skapa minnen för dem som du har. Receptet på jästa fruktknödel med aprikoser är ganska enkelt, du behöver bara följa några grundläggande regler så är framgången din. Lek med degen och låt den jäsa i en timme. Det får inte finnas någon luft i knödelna, och om du tycker att det är för lite frukt, gör en enkel kall sås av dem.
Ingredienser du behöver
100 ml ljummet computerat mjölk
15 g färsk jäst
30 g strösocker
250 g vetemjöl
en nypa salt
25 g smör
1 ägg
ca 20 mogna aprikoser
florsocker för att rulla aprikoser i
1 keso för rivning
florsocker för att strö på
smält smör för att hälla över
Steg-för-steg instruktioner
Först smula ner jästen och 1 tesked socker i ljummet mjölk. Låt stå varmt tills degen har vuxit, vilket tar cirka 10 minuter. Siktat mjöl i en skål från köksmaskinen blanda med en nypa salt, den återstående sockret, smält smör och ägg. Tillsätt jästen till skålen och låt maskinen arbeta så att den får en fint slät och luftig deg som inte ska fastna vid skålens väggar.
Låt degen jäsa under en duk i minst en timme. Den ska dubbla sin volym. Halverade aprikoser läggs i de avskurna delarna av degen och forma knölar. Om frukten är syrlig kan du lägga lite florsocker i knölen. Låt de färdiga fruktknyten vila i ytterligare 10 minuter under en handduk.
Koka fruktknytena i ånga i en kastrull med ett ånginsats. Det tar cirka 18 minuter. När de är klara, stick hål i knölarna med tandpetare. På tallriken, strö över smulad keso, florsocker och ringla över clarifierat smör.
Ytterligare information om receptet Jäst aprikosknölar
Jäst aprikos dumplings är en traditionell tjeckisk rätt som tillagas av mjukt jäst deg som är innesluten runt saftiga aprikoser. Degen, gjord av jäst, mjöl, mjölk, ägg och socker, får jäsa, och sedan formas bollar av den som omsluter aprikoserna. Dumplingen kokas i vatten tills den är fluffig och mjuk. Den serveras bestödd med florsocker, överhällt med smält smör och oftast kompletterad med keso eller mald vallmo. Denna rätt är populär inte bara för sin läckra smak utan också som en symbol för sommarledighet och familjesammankomster.