Ärtpuré

I vattnet sköljer vi den halverade gula ärtor, de behöver inte blötläggas i förväg. De sköljda ärtorna lägger vi i 2 liter vatten så att de är nedsänkta och kokar dem i ungefär en timme. Kvart över slutet av koktiden salta vi ärtorna.
Ingredienser du behöver
2 l vatten
sås 500 g delad gul ärta
1 tesked salt
efter smak 1 st lök
salt
100 ml söt grädde
malen svartpeppar
tillbehör korv eller prinskorv
inlagd gurka
bröd
Steg-för-steg instruktioner
Skalad lök steks i olja. Den avrunna ärtan mixas och vi sparar vattnet. Av den mixade ärtan får vi en tjock puré, som vi tuntar ut med det sparade vattnet efter behov.
Som sista ingrediens tillsätter vi den stekta löken, grädden, salt och peppar till purén.
Ärtpurén serveras med bröd och gurka. Vi kan också lägga till stekt korv eller kokt korv.
Ytterligare information om receptet Ärtpuré
Ärtpuré är en traditionell tjeckisk maträtt som tillagas av kokta ärtor, ofta kompletterad med potatis och rotfrukter. Basen är sönderkokta ärtor som sedan mixas eller mosas till en fin puré. Rätten är näringsrik och rik på fiber och protein, vilket gör den till ett idealiskt val för vegetarianer. Ärtpuré serveras ofta med rökt kött, bacon eller lök, men vegetariska varianter är också mycket populära. Denna välsmakande puré är särskilt populär under vintermånaderna, då den värmer och ger energi.