Blomkålsgratäng med ost

Blomkål är verkligen en exceptionell grönsak som bidrar till framgångsrik viktminskning och är rik på värdefulla näringsämnen. Den erbjuder också många olika sätt att använda den.
Ingredienser du behöver
1 medel blomkål
1 medel lök
50 g bacon
10 ml olja
1 vitlöksklyfta
6 soltorkade tomater i olja
30 g vetemjöl
20 ml mjölk
150 g riven ost (flera sorter, rester, edamer, Niva, Hermelin)
2 ägg
salt
malen svartpeppar
örter (selleri, persilja, efter smak)
ströbröd för att panera gratängformen
fett för att smörja gratängformen
Steg-för-steg instruktioner
Gratängformen smörjs med fett och ströms med brödsmulor. Vi skalar löken och skär den tillsammans med bacon i små tärningar. Vi skalar vitlöken och finhackar den. Vi skär även de torkade tomaterna i små bitar.
Blomkålen delas i större bitar och kokas i cirka 15 minuter i saltat vatten, sedan låter vi den svalna något och häller av vattnet. Efter en stund mosar vi den grovt med en potatisstöt.
I en del av fettet fräser vi engelsk bacon och lök, sänker värmen, tillsätter vitlök och torkade tomater, fräser kort och blandar sedan med den mosade blomkålen.
I den resterande oljan gör vi en roux av mjölet, slår på mjölken och kokar i cirka 5 minuter. När det har svalnat något tillsätter vi den rivna eller skurna osten. Vi låter osten smälta och rör sedan i ostsåsen. Den resulterande blandningen hälls i blomkålen med lök och bacon.
Två ägg vispas till ett skum och blandas försiktigt med blomkålen. Vi saltar, peppar och eventuellt tillsätter örter (som exempelvis mynta eller persilja). Sedan häller vi hela blandningen i gratängformen.
Vi gräddar i cirka 30 minuter vid 180°C. Den smakar även mycket bra kall med en syrlig gurka eller en grönsallad.
Ytterligare information om receptet Blomkålsgratäng med ost
Blomkålsgratäng med ost är en populär tjeckisk rätt som kombinerar den milda smaken av blomkål och smält ost. Denna maträtt är ett utmärkt val för vegetarianer, eftersom den innehåller många näringsämnen och har ett lågt kaloriinnehåll. Blomkålen kokas först mjuk, sedan blandas den med ost, ägg och kryddor. Därefter grillas den i ugnen tills den får en gyllenbrun yta. Gratängen är utmärkt som huvudrätt eller tillbehör och glädjer hela familjen med sin delikata aroma och smak.