Citronpaj

Äggen vispas med socker. Därefter tillsätter vi mjölk, olja, citronsaft, citronskal, mjöl, bakpulver och bikarbonat. Hälften av blandningen hälls på…
Ingredienser du behöver
Deg
4 ägg
220 g socker
vaniljsocker
250 ml mjölk
225 ml olja
100 ml citronsaft
2 teskedar citronskal
400 g vetemjöl
bakpulver
1 tesked bikarbonat
2 matskedar kakao
Kräm
3 äggvitor
30 g strösocker
1 matsked sylt
1/2 tesked citronsyra
lite livsmedelsfärg
För sirap
100 g strösocker
lite vatten
Steg-för-steg instruktioner
Äggen vispas med socker, sedan tillsätter vi mjölk, olja, citronsaft, riven citronskal, mjöl, bakpulver och natron.
På en smord plåt häller vi först hälften av degen, medan den andra hälften blandas med kakao och hälls över den ljusa degen.
Vi bakar i tjugo minuter vid en temperatur på 180 till 200 grader Celsius. Sedan låter vi det svalna.
Kräm: Socker täcks med vatten så att det bara knappt täcker. Under konstant omrörning kokar vi kraftigt tills massan börjar dra sig, sedan ställer vi av.
I en skål lägger vi äggvitor, socker, sylt, citronsyra upplöst i vatten och lite gult färgämne.
Vi slår äggvitorna. Under konstant mixning tillsätter vi den varma sirapen till äggvitorna.
Efter vispning breder vi ut på det avsvalnade bottnet och strör över kakao.
Ytterligare information om receptet Citronpaj
Citronpaj är en populär efterrätt som förenar den friska smaken av citrusfrukter med en mjuk krämighet. Basen är en smulig deg som vanligtvis görs på smör, socker och mjöl. På den hälls en citrongfyllning som är gjord på färsk citronsaft, ägg och socker. Efter gräddning strös pajen ofta med florsocker eller serveras med vispgrädde. Denna uppfriskande paj är den perfekta söta avslutningen på varje måltid, och dess citrusaktiga smak ger energi och fräschör. Den passar perfekt för sommarkvällar och olika fester.