Gratinerad Dauphinois-potatis

Potatisarna skalas och skärs i så tunna skivor som möjligt, helst med en tjocklek av högst 1 mm, och torkas noggrant. På botten av en ugnsform sprids pressad vitlök...
Ingredienser du behöver
1 kg potatis
200 ml grädde
200 ml buljong eller stark buljong
1 vitlöksklyfta
smör
svartpeppar
salt
ungefär 40 g fint riven hårdost
Steg-för-steg instruktioner
Potatisarna skalas och skärs i så tunna skivor som möjligt, högst 1 mm tjocka, och torkas. På botten av en ugnsform sprids pressad vitlök och 1-2 matskedar smör tillsätts. Potatisskivorna läggs intill varandra, varje lager saltas lätt och kryddas med peppar.
Vi häller över en blandning av grädde och buljong, täcker med bakpapper eller folie och tynger ner, exempelvis med ett lock, så att potatisarna hålls samman. Vi sätter in i en förvärmd ugn på 180°C och gräddar i en timme. Därefter tar vi av täcket, höjer temperaturen och gräddar ytterligare 30 minuter. Efter 15 minuter strör vi över riven ost, jag använde pecorino.
Ytterligare information om receptet Gratinerad Dauphinois-potatis
Dauphinois gratinerade potatisar, kända som gratin dauphinois, är en traditionell fransk rätt som har sitt ursprung i området Dauphiné. Denna läckra rätt görs av tunna skivor potatis som varvas med vitlök och grädde, och som toppas med ost. Vid gräddning bildas en gyllene skorpa som ger potatisarna en exceptionell smak och arom. Det är en idealisk sidorätt till kötträtter, men kan även serveras som en egen rätt. Gratinerade potatisar kombinerar enkelheten i tillagningen med en rik och krämig slutprodukt, vilket gör dem till ett populärt val för familjemiddagar.