Gratinerad Dauphinois-potatis

Gratinerad Dauphinois-potatis
Förberedelsetid: 20 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
Portioner: 4

Potatisarna skalas och skärs i så tunna skivor som möjligt, helst med en tjocklek av högst 1 mm, och torkas noggrant. På botten av en ugnsform sprids pressad vitlök...

Ingredienser du behöver

1 kg potatis
200 ml grädde
200 ml buljong eller stark buljong
1 vitlöksklyfta
smör
svartpeppar
salt

ungefär 40 g fint riven hårdost

Steg-för-steg instruktioner

Potatisarna skalas och skärs i så tunna skivor som möjligt, högst 1 mm tjocka, och torkas. På botten av en ugnsform sprids pressad vitlök och 1-2 matskedar smör tillsätts. Potatisskivorna läggs intill varandra, varje lager saltas lätt och kryddas med peppar.

Vi häller över en blandning av grädde och buljong, täcker med bakpapper eller folie och tynger ner, exempelvis med ett lock, så att potatisarna hålls samman. Vi sätter in i en förvärmd ugn på 180°C och gräddar i en timme. Därefter tar vi av täcket, höjer temperaturen och gräddar ytterligare 30 minuter. Efter 15 minuter strör vi över riven ost, jag använde pecorino.

Ytterligare information om receptet Gratinerad Dauphinois-potatis

Dauphinois gratinerade potatisar, kända som gratin dauphinois, är en traditionell fransk rätt som har sitt ursprung i området Dauphiné. Denna läckra rätt görs av tunna skivor potatis som varvas med vitlök och grädde, och som toppas med ost. Vid gräddning bildas en gyllene skorpa som ger potatisarna en exceptionell smak och arom. Det är en idealisk sidorätt till kötträtter, men kan även serveras som en egen rätt. Gratinerade potatisar kombinerar enkelheten i tillagningen med en rik och krämig slutprodukt, vilket gör dem till ett populärt val för familjemiddagar.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.8/5 (38 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Sidrätter
Tag: Grönsaker, beaivemális, friddjabeaivi / sotnabeaivi, dábálaš beaivi, mállásat, álki, álggaheddjiide, potehtaborramušat, čatnon, buđet, čoarbbealli

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Gratinerad Dauphinois-potatis.

Lägg till kommentar