Gratinerad zucchini med champinjoner och grönsaker

Zucchinis delas på längden och innanmätet tas ut med en sked. Vi lägger dem i en ugnsform eller en gratängform som är smord med olivolja, saltar och peppar.
Ingredienser du behöver
2 medelstora zucchini
1 lök
2 tomater
1 röd paprika
300 g champinjoner
100 g blåmögelost (cheddar eller annan smakrik ost)
3 ägg
2 teskedar italiensk kryddblandning
1/2 tesked söt paprikapulver
3 matskedar olivolja
salt, peppar
50 ml vatten
Steg-för-steg instruktioner
Zucchinin skärs på längden och innanmätet tas bort med en sked. Sedan lägger vi dem i en ugnsform som är penslad med olivolja, och vi salta och peppra dem.
I olivoljan steker vi löken, därefter tillsätter vi större bitar av champinjoner och steker dem tillsammans en liten stund. Sedan rör vi i de hackade innanmätet av zucchinin, tomater och paprika i tärningar. Låt det puttra en stund, tillsätt italienska kryddor, söt paprikapulver och salt. Tills sist häller vi i vispade ägg och låter det koka en stund till.
Blandningen fylls i de urgröpta zucchinis och strö över riven blåmögelost, eventuellt cheddar eller annan ost med starkare smak. Gratinera under lock i ugnsformen i cirka 30 minuter vid 200 grader Celsius, något underlagd med vatten (helst med varmluft), och sedan låt stå utan lock i 5 minuter under grillen tills de får färg.
Om någon föredrar kött kan de lägga till korv eller chorizo i rätten. På det här sättet kan man också ersätta champinjonerna för dem som inte gillar svamp, vilket jag också har provat.
Ytterligare information om receptet Gratinerad zucchini med champinjoner och grönsaker
Grillad zucchini med champinjoner och grönsaker är en läcker och hälsosam maträtt som kommer att glädja alla grönsaksälskare. Zucchini, rik på vitaminer och mineraler, kombineras utmärkt med mjuka champinjoner och färgstarka grönsaker som paprikor och tomater. Rätten berikas med aromatiska örter och kryddor som ger en distinkt smak. Griljeringen skapar en krispig yta på ytan och bevarar saftigheten hos ingredienserna inuti. Denna maträtt är idealisk som huvudrätt eller som tillbehör och passar utmärkt även för vegetarianer och veganer.