Grön sparris med hollandaise-sås

Grön sparris med hollandaise är en av de grundläggande byggstenarna i den gastronomiska världen. På våren kommer sparrissäsongen och du bör definitivt inte missa den. Kombinationen av färsk, helst hemodlad sparris med en enkel men raffinerad hollandaise är nästan värd en michelinstjärna. Grön sparris med hollandaise görs enkelt, men processen måste följas exakt. Sparrisen smakar bäst lätt rostad, men du kan också koka den väldigt kort i vatten eller ånga.
Ingredienser du behöver
500 g grön sparris med medelstora stjälkar
1 msk extra virgin olivolja
salt
nykverad peppar
1 st äggula
1 och 1/2 tsk citronsaft
1 nypa cayennepeppar
55 g smält smör
1 nypa salt
Steg-för-steg instruktioner
Först skär av de hårda ändarna på sparrisstjälkarna där de fortfarande går att böja bra, och förvärm ugnen till 230 °C.
Lägg sparrisen i en grund ugnsform eller på en bakplåt. Tipparna ska peka mot mitten av formen och ändarna utåt, eftersom de bakas snabbare i kanten. Det räcker med ungefär 10 minuter, mitt under tiden ska du skaka om sparrisen lite så att den bakas jämnt.
Nu sätter du igång med hollandaisesåsen. Mixa äggulorna, citronsaften och cayennepeppar kort, låt mixern gå på låg hastighet och tillsätt smöret tills det bildas en slät, krämig sås. Om den verkar för tjock, tillsätt lite ljummet vatten. Glöm inte att smaka av och salta vid behov.
Grön sparris med hollandaisesås servera med mald peppar och den varma såsen. Smaklig måltid!
Ytterligare information om receptet Grön sparris med hollandaise-sås
Grön sparris med hollandaisesås är en läcker rätt som perfekt kombinerar den milda smaken av grön sparris med den rika, krämiga såsen. Sparris, som är en säsongsgrönsak, är rik på vitaminer och mineraler, vilket gör den till ett hälsosamt val. Hollandaisesås, gjord av smör, äggulor och citronsaft, ger rätten en mild och balanserad smak. Denna kombination är idealisk som förrätt eller lätt huvudrätt. Vid servering är det bra att dekorera rätten med nybryggd peppar eller gräslök för att framhäva smaken.