Traditionell julkaka

Vi ska göra en surdeg av lite mjöl, mjölk och socker.
Ingredienser du behöver
deg 15 dkg fläskfett
2 st äggula
1 kg vetemjöl
10 dkg skållad mandel
1 paket russin
5 dkg smör
1 st vaniljsocker
5 dkg jäst
5 dl mjölk
0 st 1/2 muskotnöt (riven)
1 dkg salt
20 dkg florsocker
Steg-för-steg instruktioner
I en skål blandar vi alla ingredienser för degen förutom mandlarna och russinen. Vi tillsätter jästen, mjölken och det smälta ljummet smöret med ister. Från detta arbetar vi fram en deg, i vilken vi mot slutet även rör ner russinen och en del av mandlarna. Vi låter den täckt jäsa.
Beroende på hur många flätor vi ska göra, gör vi delar. Av dem formar vi bollar, som vi låter jäsa igen i cirka 30 minuter. Sedan kavlar vi ut flätor, av vilka vi flätar en julbröd och låter den jäsa igen.
Julbrödet penslar vi med uppvispat ägg och strör över hackade mandlar.
Vi sätter in det i en förvärmd ugn på 200°C. Efter cirka 5 minuter sänker vi temperaturen till 180°C och gräddar tills vi får önskad färg, ungefär en timme.
Det färdiga julbrödet dekorerar vi med florsocker.
Ytterligare information om receptet Traditionell julkaka
Traditionell julbröd är en populär tjeckisk julbakverk som kännetecknas av sin karakteristiska fläckiga struktur och rika smak. Det tillverkas av jästdeg som berikas med russin, mandlar och andra ingredienser. Julbrödet flätas traditionellt till en fläta, vilket symboliserar familjens gemenskap. Vid julaftonsmiddag serveras det ofta som tillbehör till julbordet, och det är populärt både varmt och kallt. Dess doft fyller hemmet och skapar en oförglömlig julatmosfär.