Hembakad ostsås

Hembakad ostsås
Förberedelsetid: 20 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
Portioner: 4

Jag känner inget bättre än att göra en hemmagjord ostsås och mjuka upp smaken med örter och komplettera den med grönsaker.

Ingredienser du behöver

300 ml kyckling, nötkött, rökig buljong (eller buljongtärning)
Ostar (kombinera eller välj en sort)
1 paket blåmögelost 50 % (110 g)
1 st riven ost 45 % (100 g)
1 st emmental 45 % (100 g)
1 - 2 st vispgrädde 12 %
lagom med Hraška - för att tjockna (finns i hälsokostaffären – har utmärkta näringsegenskaper)
en bit smör
örter t.ex. basilika, rosmarin, timjan eller provençalska kryddor
grönsaker (välj t.ex. majs, purjolök, spenat eller ärtor)

Steg-för-steg instruktioner

Tids- och arbetsinvesteringarna kommer att återgälda sig i form av fantastisk mat.

Först gör vi buljong. Kyckling, nötkött, rökigt. Efter eget tycke. För dem som har ont om tid kan även tärningar fungera. Vi tjocknar med ärtor och kokar i 20 minuter. Sedan jag upptäckte den i hälsokostbutiken har jag använt den hela tiden.

Vi plockar basilika, rosmarin, timjan osv. och krossar dem fint. Vi kan även använda provensalska kryddor från affären.

I en panna smälter vi lite smör, värmer upp och fräser grönsaker (majs, purjolök, spenat eller ärtor). Vad vi känner för just nu eller vad vi har i skafferiet.

Under tiden förbereder vi ostarna. Vi smular och river dem. Efter behov.

I den färdiga buljongen rör vi ner grönsakerna, örterna och grädden.

Vi förbereder en visp. Sänker värmen och tillsätter långsamt ostarna under ständig omrörning.

Vi tar av från plattan och är klara.

Vi kokar pastan, häller över den hemmagjorda ostsåsen och kan servera. Männen kommer säkert att uppskatta en bit kött till.

Smaklig måltid!

Ytterligare information om receptet Hembakad ostsås

Hemlagad ostsås är ett läckert komplement till många rätter. Denna krämiga sås är gjord av kvalitetsost, mjölk, smör och mjöl. Nyckeln till att tillaga den är långsam rörning som säkerställer en slät konsistens utan klumpar. Den kan användas som dipp till nachos, sås till pasta eller topping på favoriter som grönsaksrätter, såsom broccoli eller blomkål. Genom att tillsätta örter som timjan eller gräslök kan du få en intressant variation. Hemlagad ostsås kommer att glädja inte bara ostälskare, utan även alla som gillar att njuta av en smakfull hemlagad rätt.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.1/5 (23 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Såser
Tag: tjeckiska köket, Sås, vegetariskt recept

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Hembakad ostsås.

Lägg till kommentar