Nyårsräksås

Nyårsafton och Nytt år närmar sig. Vi funderar på vilken typ av tilltugg vi ska förbereda. Något kryddigt, starkt och snabbt som vi kan servera varmt eller kallt. Ett bra val kan vara en nyårsröra med pepparrot. Vem skulle inte ha lust att äta den?
Ingredienser du behöver
Hälften av ett paket smör
1 matsked fint hackad lök
1 grädde 33% eller 1 crème fraîche
500 ml nötköttbuljong eller buljongtärning
250 ml lättmjölk
2-3 matskedar vetemjöl
en nypa malen svartpeppar
en nypa socker
en nypa salt
180 g fint riven pepparrot (den som vill kan lägga till)
1 tesked citronjuice - efter smak
Steg-för-steg instruktioner
Är du också hungrig? Så skynda dig så blir det klart.
Vi förbereder en stor gryta med hög botten.
Vi smälter smöret, tillsätter fint hackad lökar och pudrar med halvfint mjöl.
Vi tillsätter mjölk, häller på kall köttbuljong (eller buljong med vatten) och låter koka ordentligt. Ca 20-30 minuter. Sedan tar vi bort den från värmen.
Vi gör den krämigare med vispgrädde eller gräddfil. Och till sist det viktigaste, fint riven pepparrot.
Vi smakar av med salt, socker och en nypa mald svartpeppar.
Mormor brukade tillsätta en tesked citronsaft i såserna. Så, smaklig måltid!
Ät det med skinka, rökt kött eller kokt ägg. Och som tillbehör, ångade brödknödel eller bröd. Glöm inte att du kan servera i såskanna.
Smaklig måltid!
Ytterligare information om receptet Nyårsräksås
Nyårsenapssås är en traditionell maträtt som serveras under firandet av det nya årets ankomst. Denna läckra sås har en distinkt, stark smak tack vare färsk pepparrot och kombineras ofta med andra ingredienser som grädde, smör och citronsaft som mjukar upp dess kryddighet. Den serveras vanligtvis med rökt kött, skinkor eller kokt nötkött. Den är snabb och enkel att förbereda, vilket gör den till en perfekt tillägg till festligheterna. Nyårsenapssås kompletterar varje bord perfekt och inleder det nya året med smak och tradition.