Utsökt biffstek med gräddsås

Recept på utmärkt och enkel gräddsås.
Ingredienser du behöver
4-5 kulor hela kryddor
1 st lök
2-3 blad lagerblad
1 st morot
1 näve timjan
450 g kött
1 st citron
0,5 st selleri
1 kopp grädde
1 matsked socker
1 st persilja
efter smak salt
efter behov vatten
ljus redning
Steg-för-steg instruktioner
Vi rengör grönsaken och tärnar den fint och steker den i en gryta med smör. Vi fräser med en sked socker, strör över timjan och saltar.
Innan grönsaken börjar bli brun tillsätter vi ytterligare 2-3 lagerblad och 4-5 hela kryddpepparkorn.
Vi rör om och lägger 2 skivor kött (nötkött, fläskkött eller kyckling) ovanpå blandningen. Vi häller på vatten och låter det sjuda mjukt.
Vi tillsätter lite mer vatten och låter det koka.
Den färdiga såsen får svalna, vi tar bort köttet samt lagerbladet och kryddpepparn och mixar såsen.
Vi kokar upp den igen och tillsätter grädden, citronen, redningen och smakar av.
Vi lägger i köttet och värmer upp det.
Vi serverar med runt eller Karlovy Vary dumplings.
Ytterligare information om receptet Utsökt biffstek med gräddsås
Utmärkt oksfilé är en traditionell tjeckisk maträtt som gläder varje matälskare. Den huvudsakliga ingrediensen är nötkött som kokas länge i en sås av morötter, lök, selleri och grädde. Denna rätt serveras ofta med brödknödel och kompletteras med citron och grön persilja. Oksfilé kännetecknas av sin milda smak och aromatiska sås som förs vidare i familjer från generation till generation. Det är inte bara en maträtt, utan också en symbol för tjeckisk gästfrihet och tradition.