Hemlagad ketchup

Många barn och vuxna klarar sig inte utan ketchup. Och om du har så många tomater hemma att du inte vet vad du ska göra med dem, prova att göra egen…
Ingredienser du behöver
2 kg tomater
250 g oskalade äpplen
250 g lök
1 matsked salt
125 ml vinäger
1 matsked söt paprika
1/2 matsked stark paprika (eller 1 chili)
5 nejlikor
5 korn av kryddpeppar
5 korn av hel svartpeppar
150 g socker
Steg-för-steg instruktioner
Sköljda tomater, äpplen och lök skärs i ringar och kokas med vinäger, salt, paprika, nejlikor, kryddpeppar och peppar.
Vi tillagar maten i en och en halv timme.
Därefter tillsätter vi socker och kokar utan lock i ytterligare 15 minuter (vi kan även koka längre) för att ketchupen ska få en tjockare konsistens.
Efter tillagningen mixar vi allt, silar och häller upp i burkar, torkar av kanterna och försluter dem noggrant med lock.
Om vi sällan använder ketchup hemma bör vi konservera den för att förlänga hållbarheten och undvika att den förstörs.
Ytterligare information om receptet Hemlagad ketchup
Hemmagjord ketchup är ett utmärkt alternativ till industriellt tillverkade varianter som ofta innehåller konserveringsmedel och artificiella smakämnen. Tillagningen är enkel och kräver endast färska tomater, vinäger, socker och kryddor efter smak. Du kan experimentera med olika örter, som basilika eller oregano, och skapa ditt eget unika recept. Hemmagjord ketchup är inte bara god, utan också ett hälsosammare och mer miljövänligt val som hela familjen kommer att uppskatta. Den passar utmärkt till hamburgare, pommes frites eller som dipp till grönsaksrätter.