Kvašáky

Kvašáky
Förberedelsetid: 55 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Portioner: 1

Kom och hjälp oss att förbereda läckra inlagda grönsaker som kommer att imponera på dig vid första bettet. Lagrad grönsaker är utmärkta för matsmältningen och för att stärka immunförsvaret. Gurkor med dill…

Ingredienser du behöver

större (övervuxna) gurkor
dill
pepparrot
vindruvblad
Lag
3 l vatten
120 g salt

Steg-för-steg instruktioner

Först förbereder vi en saltlösning av vatten och salt och låter den sedan svalna ordentligt.

Vi tvättar noggrant gurkorna och pepparrot, och vinblad med dill sköljer vi bara lätt.

Vi sticker gurkorna på flera ställen med en gaffel med tunna spetsar eller en tjockare nål och placerar dem i stora burkar som vi har tvättat noggrant, eller i en stengodsnatt.

Vi lager på gurkorna med dill, vinblad och skivor av pepparrot. Vi använder en rejäl mängd dill.

Till slut häller vi den avsvalnade lagen över allt så att gurkorna är helt nedsänkta och ingen luft kommer till dem. Vi kan tynga dem eller säkra dem under ytan med en bit spånskiva (eller en ny medicinsk spatel) som vi placerar i burkens hals. Gurkorna får inte flyta upp över ytan.

Vi låter gurkorna fermentera torrt under lock, de bör vara klara efter 7 till 14 dagar.

Vi placerar burken med de färdiga inlagda gurkorna på en mörk och kall plats, till exempel i en kall källare, för att så mycket som möjligt sakta ner jäsningen.

Ytterligare information om receptet Kvašáky

Kvass är en populär tjeckisk delikatess som tillverkas av inlagd grönsaker, oftast gurkor, kål eller morötter. Denna rätt förbereds enkelt - ingredienserna läggs i en saltlag, ofta med tillsats av kryddor, och får jäsa. Kvass har en uppfriskande och lätt syrlig smak som kompletterar kötträtter eller används som tillbehör till bröd. De anses också vara ett hälsosamt val tack vare probiotika som stödjer matsmältningen och immunförsvaret.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.9/5 (40 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Matlagning
Tag: álki, johtil, dábálaš beaivi, hálbi, čeahkka, álki, álggaheddjiide, dearvvaš, slovákia, glutenkeahtes, geassereseptat, gurkkat, vegetariána, lasta, seailluha, vegan, suvrris, dilli, fermenterejuvvon biebmu

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Kvašáky.

Lägg till kommentar