Bönsoppa

Bönsoppa börjar kokas redan i går. Om du inte har blötlagt bönorna dagen före, ge dig inte in på något som recept på bönsoppa. Bönsoppa har överraskande nog bönor som bas, så om de inte är tip top blir soppan inte god, oavsett hur mycket kryddor du tillsätter. Bönsoppa utgör en mättande och värmande maträtt som du särskilt uppskattar kalla dagar. Bönsoppa innehåller också massor av vitaminer, framför allt från B-gruppen, och mycket kostfiber. Du kan förbättra soppan med någon kryddig korv, eller för att göra den mer mättande, lägg i potatis. Tillsätt dem direkt efter att du har hällt på buljongen. Endast så hinner de koka mjuka.
Bönsoppa och dess recept finns tillgängligt lite längre ner.
Ingredienser du behöver
300 g vita bönor
1 msk fläskfett
1 st lök
1 klyfta vitlök
1 msk tomatpuré
1 msk söt (eller stark) paprika
2 msk vetemjöl
1,2 l höns (eller kyckling) buljong
2 st lagerblad
salt, peppar
persilja
bröd till servering
Steg-för-steg instruktioner
Skölj bönorna och lägg dem i blöt i vatten över natten. Nästa dag salta bönorna lite och koka dem tills de blir mjuka. Kontrollera då och då, eftersom till exempel äldre bönor tar längre tid att koka. Häll av och ställ åt sidan.
Nu går vi vidare till smakbasen. Fräs först den finhackade löken, tillsätt sedan den finhackade vitlöken, fräs en stund och häll i tomatpuré, fräs en stund till. Strö över mjölet och gör en roux. Fräs rouxen under ständig omrörning i cirka 1 minut.
Tillsätt paprikan och lägg i lagerbladen. Häll på kall buljong.
När bönsoppa börjar koka, sänk värmen och tillsätt de mjuka och kokta bönorna. Salta, peppra och koka utan lock på medelhög värme i cirka 20 minuter. Garnera med persilja och servera med bröd.
Ytterligare information om receptet Bönsoppa
Bönsoppa är en populär rätt, särskilt i den tjeckiska och slovakiska matkulturen. Den innehåller bönor, grönsaker som morot, selleri och potatis, samt kryddor som vitlök och oregano. Soppan är tjock, mättande och idealisk för kalla dagar. Den serveras ofta med färskt bröd. Det finns många varianter, vissa tillsätter rökt kött för bättre smak. En specifik variant är ungersk bönsoppa, som är kryddigare och innehåller paprika. Den uppmuntrar till experimenterande med smaker och kan enkelt anpassas efter tillgängliga ingredienser eller personliga preferenser.