Inlagda svampar i vinäger

Inlagda svampar i vinäger
Förberedelsetid: 90 minuter
Tillagningstid: 40 minuter
Portioner: 5

Vattnet till lagen kokar vi upp och låter det sedan svalna helt. De tvättade och skivade svamparna sköljer vi och lägger i kokande saltat vatten med lite…

Ingredienser du behöver

1 kg svamp (bäst är unga, fasta) – redan rensade och skivade

Lag
750 ml vatten
750 ml vanligt vinäger (eller 600 ml vatten + 900 ml äppelcidervinäger)
20 g salt
30 g socker
1-2 teskedar malen koriander (behövs inte)
Vi behöver också
hela pepparkorn
lagerblad
senapsfrön
rädisor (behövs inte)
lök (behövs inte)

Steg-för-steg instruktioner

Koka först upp vattnet för lagen och låt det sedan svalna helt. Rena och hackade svampar sköljs och kokas i saltat vatten med lite ättika. Koka dem utan lock i cirka 15-20 minuter beroende på svampens typ och hårdhet. Sedan häller vi av dem och sköljer dem noggrant med kallt vatten.

Lägg i varje burk: 1 litet blad av lagerblad, cirka 4 pepparkorn, ungefär 1/4 tesked senapsfrön, 1 skiva pepparrot och eventuellt några bitar lök.

Vi placerar svamparna i rena och kokta burkar och häller över dem kall lag, så att de är helt täckta, men så att vätskenivån ligger ungefär en centimeter under burkens kant. (Obs: en 370 ml burk rymmer cirka 200-250 g svamp).

Vi stänger våra burkar med rena kokta lock och steriliserar dem sedan vid en temperatur av 90-100 °C i 20-30 minuter. Om vi steriliserar i en vanlig kastrull lägger vi en handduk på botten, placerar burkarna på den och fyller på med vatten till ungefär hälften av burkarna. Vi lägger på lock och värmer snabbt till kokpunkt. Sedan sänker vi temperaturen så att vattnet bara kokar lätt. Till sist tar vi ut burkarna och låter dem svalna på handduken, de kan stå upp och ner på locken. Svamparna kan ätas först efter tre veckor.

Ytterligare information om receptet Inlagda svampar i vinäger

Inlagda svampar i vinäger är en populär delikatess som uppskattas i många kök. Denna välsmakande rätt tillagas av färska svampar, som kantareller eller champinjoner, som marineras i en blandning av vinäger, kryddor och örter. Resultatet är krispigt, aromatiskt och passar utmärkt som snacks, del av sallader eller som tillbehör till huvudrätter. Inlagda svampar är också en utmärkt källa till probiotika, tack vare fermenteringsprocessen, och kan förvaras under lång tid. En perfekt val för svampälskare och hemmagjord inlagd grönsak!

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 3.5/5 (25 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Matlagning
Tag: Konserver, svampar, málesteapmi, álki, čeahkka, álki, álggaheddjiide, geassereseptat, čakča, álbmái, seailluha

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Inlagda svampar i vinäger.

Lägg till kommentar