Inställning gröt

Vi kokar grynen separat. Vi gör en vanlig potatismos, i vilken vi blandar de kokta grynen, surkålen, krossad vitlök, salt, peppar och oregano. Vi blandar alla ingredienser noggrant.
Ingredienser du behöver
1,40 kg potatis
300 ml mjölk
2 matskedar smör
30 dkg hela gryn (kokta) kan även vara krossade gryn
10 dkg rå surkål (hackad)
3 vitlöksklyftor
salt efter smak
peppar
mejram
2 lökar - stek i fläskfett eller olja - till att strö över purén innan servering
Steg-för-steg instruktioner
Gröten kokar vi separat.
Vi förbereder en traditionell potatismos, som vi blandar i kokt gröt, surkål, krossad vitlök, salt, peppar och mejram. Allt blandas noggrant.
Vi serverar med rökt kött och stekt korv enligt preferens. Moset toppas med stekt lök.
Ytterligare information om receptet Inställning gröt
Gröt är en traditionell tjeckisk maträtt som vanligtvis tillagas av olika typer av spannmål, som till exempel vete eller havre. Tidigare användes den för att ekonomiskt utnyttja livsmedel, särskilt spannmål och potatis. Gröten kokas till en tjock konsistens och smaksätts ofta med salt, smör och kryddor. Vi kan servera den som tillbehör, vanligtvis till kötträtter. Idag har gröt också sin plats i det moderna köket och utgör ett näringsrikt och gott alternativ till vanliga rätter.