Jäsda fruktknölar

Att göra fruktknyten av jästdeg är mycket enklare än man tror! I slutet väntar en tallrik med doftande, luftiga knyten, pudrade med…
Ingredienser du behöver
Deg
500 g mjöl med medelkorn
250 g vetemjöl
3 matskedar socker
30 g färsk jäst
350-450 ml mjölk (efter behov)
2 ägg
1 stor nypa salt
Frukt
jordgubbar
persikor
blåbär
För ytan
florsocker
riven keso
smör
Steg-för-steg instruktioner
I det ljumma mjölken tillsätter vi socker och krossad jäst, rör om ordentligt och låter en jäst bildas.
I en skål med den jästa blandningen blandar vi mjöl, semolina, ägg, salt och resten av mjölken efter behov och knådar degen. Vi låter den jäsa.
Vi knådar den jästa degen med fingrarna på ett mjölat bakbord och skär den i lika stora bitar.
Från varje degbit formar vi en platt kaka, på vilken vi placerar frukt, och sedan fäster vi kanterna ordentligt, vilket ger en liten, rund dumpling.
Dumplingarna täcker vi med en vikbar handduk och låter dem jäsa i cirka 20-25 minuter.
De kokta dumplingarna, som har jäst, kokar vi i saltat vatten i cirka 4 till 8 minuter, beroende på deras storlek.
Vi serverar dem på en tallrik varma, berikade med riven keso, socker och hälld med smält smör.
Ytterligare information om receptet Jäsda fruktknölar
Jästfruktsknyten är en populär rätt i det tjeckiska köket. Dessa knyten tillverkas av jäst deg som är fylld med frukt, oftast aprikoser, plommon eller blåbär. Efter kokning serveras de med smält smör, strödda med socker, och kan även serveras med grädde eller keso. Jästfruktsknyten är en perfekt kombination av mjuk deg och söt frukt, vilket gör dem till en favoritdesserträtt som uppskattas av både barn och vuxna.