Jäst deg

Jäst deg
Förberedelsetid: 30 minuter
Tillagningstid: 75 minuter
Portioner: 20

Jäsdeg utgör en grundläggande variant (åtminstone i vår tjeckiska dalgång) som alla andra degar har. Jäsdeg är grunden för riktigt gott bakverk, oavsett om det handlar om munkar, pajer, bullar eller brioche. Här är några tips för hur du gör jäsdeg ännu bättre och luftigare.
Jäsdeg behöver varsam hantering. Lägg jäsdeg i skålen som ett barn i en vagga. Jäsdeg måste också ”mognar” i värme, där den bästa temperaturen ligger runt 25–26 grader Celsius. På vintern tar jäsdeg sålunda lite längre tid att få sina utmärkta former. Deget får heller inte torka ut. Just därför den berömda kökshandduken som jäsdeg tidigare täcktes med. I dag är det mer plastfolie. Dessutom måste jäsdeg minst dubbla sin volym. Om det inte händer, så sätt igång med en ny. Och om du vill ha jäsdeg riktigt extra luftig, knåda degen en gång till efter jäsningen. För andra gången kommer den att jäsa mycket snabbare.

Ingredienser du behöver

125 ml helmjölk
7 g torrjäst
1 paket (55 g) strösocker
4 matskedar smält och lätt avsvalnat smör + mer för pensling
1 äggula
1,5 teskedsmått vaniljextrakt
340 g vetemjöl + för pudring
2 nypor salt

Steg-för-steg instruktioner

Först jästen. Häll samman ljummet mjölk och 125 ml ljummet vatten, tillsätt torrjäst och en nypa socker. Låt jästen svälla på en varm plats, vilket bör ta cirka 5 minuter.

Under tiden, vispa smält smör, äggula och vanilj i en skål. I en större skål, blanda mjöl, resterande socker och salt. Tillsätt jästen samt det blandade smöret, äggulan och vaniljen från skålen i denna skål och sätt igång att arbeta ordentligt. Knåda en mjuk deg.

På ett mjölat arbetsytan, knåda en slät deg i form av en boll.

Smörj skålen där degen ska jäsa med smör så att den täcks av fett. Låt jäsa i cirka en och en kvarts timme. Degen bör dubbla sin volym.

Sedan, lägg degen på ett mjölat bakbord igen och knåda snabbt. Detta tar bort oönskad luft. Täck åter degen med plastfolie och lägg den i kylskåpet i minst 4 timmar, helst över natten.

Ytterligare information om receptet Jäst deg

Jäst deg är grunden för många traditionella recept. Dess beredning består av att blanda mjöl, jäst, mjölk, socker och ägg. Nyckeln till korrekt jäsning är att låta degen vila tillräckligt på en varm plats så att den kan öka i volym. Den används vid bakning av både söta och salta rätter, som bullar, kakor eller dumplingar. Jäst deg är populär för sin mjuka och luftiga textur. Rätt tillagad är den smidig och lätt, och ger sålunda rätter en oersättlig smak och struktur.

Gillar du receptet? Ge det 5 stjärnor!

Genomsnittligt betyg för receptet 4.3/5 (23 röster)

avatar autora Tomáš Rohlena
Tomáš Rohlena är en mångsidig person med bred kunskap. Han är en stor matentusiast och älskar att laga mat. Han uppskattar även gourmetupplevelser på restauranger. Varje söndag ser hans familj fram emot hans traditionella middag.
social ikon social ikon

Var är receptet kategoriserat?

Kategori: Tjeckiska, Smaker, Desserter, Godis, Bakverk, Bakverk, För barn, Bröllop, Pastor
Tag: tjeckiska köket, aptitretare, barnmat, efterrätt, Efterrätt, deg

Kommentarer

Lägg till den första kommentaren till receptet Jäst deg.

Lägg till kommentar